Joe Biden i segertal: ”Lovar att bli en enande president”

Det var en beslutsam och enande Joe Biden som framträdde. Och meddelande att han kommer att bli en president för alla amerikaner.
– Jag lovar att vara en president som inte splittrar utan förenar, framhöll han inför ett hav av jublande anhängare. Och Kamala Harris höll inte tillbaka sina känslor.

ANNONS
|

För Joe Biden har hela valkampanjen varit återhållsam med få människor på plats vid hans möten. Coronarestriktionerna har begränsat. Men när beskedet kom att han vunnit gick det inte att hindra att tusentals strömmade mot den scen i Wilmington i Delaware där Biden tackade för det stöd han fått. Samtidigt sträckte ut handen mot Donald Trump.

– Jag vet hur det känns att förlora, sade den nyvalde presidenten.

Människor trängdes och skrek ut sin glädje över Bidens och Harris seger. Och Harris lovade att inte svika alla som hoppas på förändring.

Enighet och läkning var Bidens tema i segertalet men scenen var också Kamala Harris. Som den första amerikanska kvinnliga svarta vicepresidenten skriver hon historia. Hon framträdde först och möttes av ett böljande folkhav som ropade ”Kamala, Kamala, Kamala.” Människor trängdes och skrek ut sin glädje över Bidens och Harris seger. Och Harris lovade att inte svika alla som hoppas på förändring.

ANNONS
Kamala Harris och Joe Biden med familjer på scen under nattens segertal i Wilmington, Delaware.
Kamala Harris och Joe Biden med familjer på scen under nattens segertal i Wilmington, Delaware. Bild: Andrew Harnik

När Joe Biden intog scenen förklarade han att Kamala Harris och hennes man nu innefattas i Bidenfamiljen. Han berättade också hur mycket hans fru Jill, barnen Ashley och Hunter, barnbarnen och alla i hans närmaste krets betyder. Men han inneslöt snabbt alla amerikaner i gemenskapen i det USA han som president vill bygga för framtiden. Och han använde sig av Barack Obamas gamla vallöfte att inte se Amerika i blått (demokraterna) eller rött (republikanerna) utan som ett enat förenta staterna.

Över hela USA rapporterades hur människor samlades för att fira Bidens seger och på gatan som döpts om till Black Lives Matter i närheten av Vita huset fanns ett tusental som under natten ropade ut sin glädje. Inga större oroligheter rapporterades.

Rösträkningen drog ut på tiden

Det är en stor sak att USA kunnat genomföra presidentvalet lugnt och samlat i 50 delstater mitt under den okontrollerade spridningen av corona med minst tio miljoner smittade och närmare en kvarts miljon amerikaner avlidna sedan i februari. Det har skett på tre olika sätt för att göra det möjligt för väljarna att delta - brevröstning, förtida val i vallokalerna och röstning i vallokalerna på valdagen. Röstsammanräkningen drog som väntat ut något på tiden eftersom valdeltagandet ser ut att ha varit rekordstort - över 66 procent - och med beslutet att räkna rösterna som avlämnats i vallokalerna först och brevrösterna som kommit in tidigare sist. Valövervakare från både republikanerna och demokraterna har funnits på plats och inga allvarliga felaktigheter har rapporterats.

ANNONS

Omräkningar sker i alla delstater innan de officiella resultaten fastslås och ytterligare räkningar kan bli aktuella i några jämna delstater

Men Donald Trump fortsätter att hävda att valet inte gått rätt till och att valfusk har berövat honom segern. Han påstår att han är den rättmätige segraren och att valresultatet manipulerats på olika sätt sedan rösterna som lagts i vallokalerna räknats. Omräkningar sker i alla delstater innan de officiella resultaten fastslås och ytterligare räkningar kan bli aktuella i några jämna delstater. Omräkningar brukar sällan betyda att resultatet ändras mer än några hundra röster hit eller dit och det finns ingenting som tyder på att det skulle bli annorlunda i år.

Trumps legala team, som leds av hans personlige advokat Rudy Giuliani, vidhåller dock att valfusk har berövat Trump segern och kräver att inte bara röstsammanräkningens skall göras om utan att hela valprocessen skall granskas.

Det blev en känslosam historia när amerikaner över hela landet följde Joe Bidens segertal på tv. Här scener från en utomhusvisning i Houston i Texas.
Det blev en känslosam historia när amerikaner över hela landet följde Joe Bidens segertal på tv. Här scener från en utomhusvisning i Houston i Texas. Bild: Jon Shapley

Men stödet för Donald Trumps krav finns inte inom det republikanska partiet. Trump uppmanas istället av flertalet av sina egna partivänner i kongressen att acceptera valresultatet, erkänna sig besegrad och att medverka till en lugn övergång till den nye presidenten.

Hur Donald Trump agerar de närmaste dygnen avgör en del av hans eftermäle. Segerfesterna för Biden måste också klinga av med hänsyn tagen till coronaspridningen. Den nyvalde presidenten tog upp corona som den viktigaste frågan som hans nya administration måste ta sig an när han svärs in som president den 20 januari. Han lovade att styras av vetenskapen och att arbeta nära experter. Härdare regler och nedstängningar kan bli aktuella liksom omfattande kampanjer för vaccinering.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS