Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Joe Bidens fru Jill talade i en tom skolsal om sin man, som nu är formellt nominerad som demokraternas presidentkandidat i USA. Bild: TT
Joe Bidens fru Jill talade i en tom skolsal om sin man, som nu är formellt nominerad som demokraternas presidentkandidat i USA. Bild: TT

Joe Biden formellt nominerad

Joe Bidens fru Jill talade i en tom skolsal. Presidentkandidaten nominerades formellt. Bill Clinton kritiserade Donald Trump. Republikaner ställde upp. Men en talare nämnde inte ens Bidens namn.

Demokraterna genomförde under natten till onsdagen svensk tid den andra dagen av sitt konvent. Huvudnumret var nomineringen av Joe Biden till partiets presidentkandidat där delstater och territorier gav Joe Biden sitt stöd. De som kort presenterade sina delstater var noga utvalda. Här fanns flera som förlorat barn i krig, vapenvåld och hatbrott och som knöt an till de förluster av barn som Joe Biden själv gått igenom. Hans dotter och första fru dog i en trafikolycka och en son dog i hjärntumör.

Den formella nomineringen skedde av en kvinnlig svart säkerhetsvakt som sköter hissen i New York Times kontorsbyggnad och som påpekade att Joe Biden är en av de få mäktiga och inflytelserika personer som hon eskorterat upp i hissen som noterat att hon faktiskt existerar och talat med henne.

Det var på samma tema som Jill Biden slog an i sitt tal i den tomma skolsalen. Hon beskrev sin man som engagerad och medkännande och som en person som sätter andra människor före sig själv. Jill Biden är fil dr i engelska och har en lång yrkeskarriär som lärare. Hon berättade om den sorg som drabbat familjen under åren och hur hennes man inte vänt sig inåt utan istället utåt för att hjälpa och bistå andra drabbade. Hon beskrev även hur svårt USA lider av covid-19 och hur familjer sörjer sina döda. Över 170 000 amerikaner har dött och Jill Biden anklagade Donald Trump för att inte ta coronavirusets spridning på allvar.

Bill Clinton kritiserade Trump

Den förre presidenten Bill Clinton talade också om pandemin och tryckte på vikten av att ha en ansvarstagande president i Vita huset som inte sätter sig själv i första rummet och som inte delar upp amerikanerna i ”vi” och ”dom” utan som enar och samlar en nation som genomgår svåra prövningar.

– Om ni vill ha en president som anser att hans jobb består i att tillbringa timmar med att se på tv och att ge sig på människor i sociala medier så är han er man, sade Clinton med hänvisning till Donald Trump.

Clinton har hållit tal på alla Demokratiska konvent sedan 1980 och ofta lagt ut texten i timslånga anföranden. Denna gång fick han fem minuter i det strikt regisserade schemat. Jimmy Carter fick några minuter efter Clinton.

Den republikanske senatorn och presidentkandidaten John McCains änka Cindy pratade varmt om Joe Biden som hennes man stått nära, Biden höll tal vid hans begravning. Och den förre republikanske utrikesministern Colin Powell meddelade att han ställer upp för Biden, som han sade vet vad som krävs av en president internationellt. Den förra ambassadören i Ukraina, Marie Yovanovitch , som Donald Trump avskedade i Ukrainaskandalen som ledde till att han ställdes inför riksrätt , framträdde också.

Radikal talare stack ut

I raden av alla talare stack den radikala kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez ut. Under sin dryga en och en halv minut pratade hon om de progressiva värderingar som hon står för och den väg som det Demokratiska partiet bör ta. Hon nämnde Bernie Sanders, som hon kampanjade för under primärvalen, men inte Joe Biden. Det är udda att en partiföreträdare undviker att ställa upp för partiets val. Sanders manade vid konventets första dag sina sympatisörer och ställa upp för Biden.

Arrangörerna av konventet gör sitt bästa för att skapa tempo i det digitala konventet och minimerar därför alla talares utrymme. Undantaget var Jill Biden som fick sällskap av sin man i den tomma skolsalen när hon pratat färdigt. När nomineringen av Joe Biden var klar tackade han kort, stående i ett bibliotek med ballonger i rött, vitt och blått som en liten markering av den traditionella konventinramningen. I vanliga fall släpps ballonger och konfetti ned över hela arenan samtidigt som öronbedövande jubel och musik skapar den feststämning och entusiasm som brukar vara en viktig del av del partikonventen.

Donald Trump kritiserade Biden och demokraterna vid ett framträdande i Arizona som är en nyckelstat att vinna i valet. Han twittrade också att anledningen till att fallen av covid-19 ökar dramatiskt beror på att USA testar mer än alla andra länder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.