Jobben en nyckelfråga när britterna går till folkomröstning

Floristen Abi Cooke vill att Storbritannien stannar i EU för jobbens och för ekonomins skull. Målaren Brandon Parry tänker likadant. Byggjobbaren John Murphy vill däremot lämna EU – för jobbens skull.

ANNONS
|

– Ut! Vi ska ut! säger 62-åriga John Murphy.

Han sitter i en bil i östra London och har just avslutat en bagel och en kopp kaffe. Bredvid honom sitter hans bror Miles Murphy, och hunden Murphy sticker ut huvudet genom bilrutan.

Både John och Miles tänker rösta för att Storbritannien lämnar EU i dagens historiska folkomröstning. Bröderna kom till London från Irland för 40 år sedan, och har i hela sina liv jobbat som byggarbetare.

De senaste åren har de känt av en hårdnande konkurrens om jobben, främst från arbetskraftsinvandrare från östeuropeiska EU-länder.

– Förr var tidningarna fulla av jobbannonser, men nuförtiden är det svårt att hitta något, säger Miles Murphy.

ANNONS

Han pratar försiktigt inifrån bilen, medan John lätt brusar upp. Stanna-sidans argument om att Storbritannien bör fortsätta vara medlem i EU för handelns och ekonomins skull ger han ingenting för.

– Vi har gjort affärer förr, långt innan EU fanns. Vi var ett jävla imperium med handel över hela världen, för guds skull! säger John Murphy.

Några kvarter bort träffar vi 29-åriga Brandon Parry på en av östra Londons trendiga gator. Han tänker rösta för bremain – att Storbritannien stannar i EU. Allt är bra som det är, tycker han.

– Om det inte är trasigt, laga det inte, säger Brandon Parry.

Han har en målarfirma med åtta personer anställda. De kommer från Östeuropa, främst Rumänien och Bulgarien, och utan dem skulle han inte klara sig. Få britter vill jobba som målare, säger han.

– Det händer att det kommer jobbansökningar från britter också ibland, men de är alltid så gnälliga, säger Brandon Parry.

Han tittar upp på den stora reklamskärmen på andra sidan gatan, där ett spelbolag visar de olika sidornas odds att vinna i folkomröstningen. Är det 76 procents chans att lämna-sidan vinner mot stanna-sidans 24 procent, eller tvärtom?

– Jag fattar inte det där. Jag hoppas bara att vi blir kvar i EU, säger Brandon Parry.

ANNONS

I en blomsterhandel är 27-åriga Abi Cooke fullt upptagen med att göra buketter. Det är examenstider, och de färdiga buketterna står på rad i den lilla butiken. Hon tror att ett EU-utträde skulle slå hårt mot ekonomin och jobben.

– Vi kommer inte vara tillräckligt starka finansiellt för att överleva ensamma. Det skulle förstöra affärerna för många, säger Abi Cooke.

Hon lever knapert, säger hon, och har sällan några pengar över i slutet av månaden. Om Storbritannien lämnar EU tror hon att priserna kommer gå upp på grund av nya tullavgifter.

– Vi lider redan av den ekonomiska recessionen, och jag tror inte folk fattar att det kommer bli än värre om vi lämnar EU, säger Abi Cooke.

Bortsett från diverse affischer med politiska budskap lyser valkampanjen med sin frånvaro i Londons innerstad. En av affischerna visar Londons förra borgmästare Boris Johnson, en av lämna-sidans främsta företrädare, i en het kyss med den republikanska presidentaspiranten i det amerikanska valet, Donald Trump.

– Den är fantastisk, säger Miriam Brady.

Hon är född och uppvuxen i Australien, men flyttade till London för sju månader sedan. På grund av sitt dubbla medborgarskap – pappa James är ursprungligen från Skottland – har hon rösträtt i dagens folkomröstning. Och hon tänker rösta för att stanna i EU.

ANNONS

– Som psykolog vet jag att människor är rädda för förändring. Jag hoppas det visar sig i vallokalerna, säger Miriam Brady.

ANNONS