Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En misstänkt terrorist leds av maskerade poliser till den federala domstolen i Karlsruhe. Arkivbild.

Jihadistdåd lagförs i Tyskland

Tre unga tyskar har dömts till fängelse i upp till 4,5 år för att ha rest till Syrien och anslutit sig till jihadister. 26-årige Fadil fick det längsta straffet. Han reste till Syrien för att ansluta sig till sunnimilisgruppen Junud al-Sham men gick 2013 över till en grupp som stred för Islamiska staten (IS).

"Efter sin återvändo till Tyskland gjorde han sig åter tillgänglig som stridande för IS under flera veckor i juli 2014", fastslår domstolen i Düsseldorf.

I januari 2015 och under sommaren reste han också till Syrien för att ansluta sig till IS, enligt domstolen.

De två övriga, 24-årige Mohamed och 26-årige Mustafa dömdes till fängelse i två år och nio månader för att ha engagerat sig i Junud al-Sham. Enligt domstolen sänkte deras erkännanden straffen.

En syrisk man som i Schöneberg i Berlin i onsdags kväll misstänks ha hört till Islamiska staten och fått instruktioner från Syrien att genomföra en attack i Tyskland. Det fastslår det tyska riksåklagarämbetet.

Den 27-årige mannen, kallad Ashraf, har bott i Tyskland sedan förra året.

Enligt den tyska underrättelsetjänsten har 820 jihadister rest från till Tyskland till Syrien och Irak. Närmare en tredjedel har återvänt och 140 har dödats utomlands, medan omkring 420 är kvar i Syrien och Irak.