Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jessica från Göteborg: Människor flyr vattnet

Jessica Linder tittar ut över förödelsen. Stora delar av Brisbane ligger under vatten och hon ser människor fly sina hem.

29-åriga Jessica Linder har svårt att förstå att det som utspelar sig framför hennes ögon är verklighet. Scenerna skulle kunna vara hämtade ur vilken skräckfilm som helst.

För fyra år sedan flyttade Jessica Linder från Göteborg till Brisbane i Australien. Hon studerar internationella relationer vid ett universitet och just nu har hon lov.

Jessica Linder bor bara några kilometer från centrala Brisbane på en bergshöjd i Highgate Hill. För några bra några månader flyttade hon och sambon Jimi Ferguson till sin nuvarande bostad från en lägenhet i Brisbane.

- Om vi bott kvar hade vi varit översvämmade, säger Jessica Linder.

På onsdagen tog sig paret ned till översvämningens centrum tillsammans med sambon Jimi Ferguson.

- Många vägar och byggnader är översvämmade, berättar Jessica Linder. Vi såg människor packa ihop sina ägodelar och tömma sina hem och butiker.

Polisen har spärrat av flera vägar och stoppar bilister som försöker ta sig in i området. Jessica Linder berättar om den skoningslösa Brisbane-floden som tar med sig allt i dess väg.

- Bilar, båtar och bryggor har spolats bort och flyter längs floden, säger hon. Det är läskigt att se.

Jessica Linder och Jimi Ferguson bunkrade mat på vägen hem. De var i gott sällskap och maten är på väg att ta slut i butikerna.

- Det fanns inga grönsaker och bröden var nästan slut, säger hon. Men vi har konserver och klarar oss några dagar om vi skulle bli avskurna.

Jessica Linder är medveten om att hon och sambon klarat sig bra.

- Vi är lyckligt lottade och det är värre för alla som tvingats lämna sina hem. Vi har många vänner i Ipswich och en tredjedel av den staden är översvämmad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.