Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: Gorilla Video

"Jeg er dansk" väcker känslor i sociala medier

Danska riksdagen skrev i ett yttrande i februari att man oroar sig över att det finns områden där över hälften av invånarna är "invandrare eller kommer från länder utanför västvärlden". Nu kommer en dansk byrå med ett svar som rör sociala medier till tårar, skriver TV2. – Det gör ont att se, skriver en person i kommentarerna.

I klippet får barn i skolåldern först berätta vad de kommer ifrån och säger enhälligt att de är danskar – eftersom de är födda och uppvuxna i landet. I nästa steg får de höra att de har fel, att de inte är danskar. Barnen reagerar med förvåning, chock och i ett fall även tårar. 

– Är jag inte det?, frågar ett barn. 

Klippet har sett två miljoner gånger och delats 25 000 gånger på Facebook. 

Medan en del lämnar rosa hjärtan och tårsprutande smileys i kommentarsfältet försöker andra formulera sina känslor i en debatt kring hur begreppen dansk och invandrare ska användas. 

"Självklart är man dansk om man är uppvuxen i Danmark! Man måste inte ha 100 % danskt blod, men man är väl dansk ändå", skriver en person i kommentarerna.
 

Oro över barnen

En del uttryckte kritik och oro över hur detta har påverkat barnen som deltog i inspelningen.

"Kan inte riktigt bestämma mig för om ändamålet helgar medlen, men jag hoppas att barnen fick massor med kärlek och ursäkter under lång tid efter inspelningen", skriver en användare.

Klippet har gjorts av Gorilla Video, en byrå i Danmark som jobbar med att skapa virala succéer. Delägaren Alex Sabour, berättar för danska TV2 att han gjort det ihop med två vänner. Barnen som medverkar är deras egna och barn till nära familjemedlemmar. 

– Barnen visste ungefär vad vi ville fråga om, men inte alla detaljer. Vi ville ha ett äkta svar från dem, men de var i en säker miljö på en professionellt filmstudio, säger han.
 

Sjuåriga dottern påverkas

Han berättar, enligt TV2, att hans sjuåriga dotter Scarlett ofta har fått höra att hon inte är dansk.

– Danska barn är inte dumma, blinda eller döva. Det både hör och ser det som tas upp i media, säger han.

Han vänder sig mot att politiker använder sig av uttryck som gör skillnad på barn. 

– Jag är ledsen för alla barn som inte accepteras som en del av den danska befolkningen. Det finns ingen anledning att använda ord som ättlingar till invandrare. Detta är ett annat sätt att säga att barnen inte är danska, säger han till TV2. 

Han betonar att klippet inte gjorts på uppdrag på någon organisation utan att de betalat själva för produktionen. Klippet avslutas med orden: Kära politikeR, tänk på vem ni pratar om. 
 

Ledamot backar

Riksdagsledamoten Jan E. Jørgensen från Venstre har sedan dess gått ut och sagt att formuleringen i yttrandet som antogs i riksdagen var klumpig. 

– Det kan läsas som om vi tror att du inte kan vara en dansk om du inte är född i Danmark, eller om dina föräldrar inte är födda i Danmark. Vi menade naturligtvis inte så, sa han enligt TV 2. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.