En skola i Okayama ligger helt under vatten efter de senaste dagarnas skyfall.
En skola i Okayama ligger helt under vatten efter de senaste dagarnas skyfall.

Japanska byar dränks i regn – över 70 döda

Över 70 personer rapporteras döda i de kraftiga skyfallen i Japan. Premiärminister Shinzo Abe kallar räddningsinsatserna för en "kamp mot klockan".

ANNONS
|

Det tunga regnet har fallit över västra Japan i flera dagar och enligt prognoserna kommer det att fortsätta på sina håll i minst ytterligare en dag.

– Det är fortfarande många vars säkerhet inte kan garanteras, säger premiärminister Abe.

Enligt det japanska etermediebolaget NHK har minst 73 personer dött. Därtill är det många som har rapporterats saknade, i nuläget ett 60-tal, och runt 1500 människor är strandsatta av översvämningar.

Regnet har helt utplånat flera byar och förtvivlade människor har tagit sig upp på hustak undan det stigande vattnet i väntan på evakuering.

I Kurashiki, en stad med en halv miljon invånare, räddas personal och patienter från ett översvämmat sjukhus av militärpersonal i båtar.

ANNONS

Över två miljoner människor har blivit rådda att lämna sina hem. Men evakueringen är inte obligatorisk och de som valt att stanna kvar har nu svårt att sätta sig i säkerhet på grund av både höga vattennivåer och jordskred.

Japans regering har inrättat ett katastrofcenter och cirka 54000 personer från militär, polis och brandkår har skickats till västra delarna av Japan för att bistå i räddningsarbetet.

ANNONS