Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finn ett fel. Den japanske parlamentsledamoten Seiji Kihara, mitten, fastnade på video med händerna i byxfickorna medan premiärministern talade. Ett etikettsbrott i Japan. Bild: Skärmavbild Twitter
Finn ett fel. Den japanske parlamentsledamoten Seiji Kihara, mitten, fastnade på video med händerna i byxfickorna medan premiärministern talade. Ett etikettsbrott i Japan. Bild: Skärmavbild Twitter

Japansk politiker uppläxad av mamma för etikettsbrott

Seiji Kihara, senior medhjälpare till Japans premiärminister Fumio Kishida, fastnade på video med händerna i byxorna. Ett etikettsbrott i Japan. Kritiken var kraftig på sociala medier, men mammans ord var de enda som bet på honom.

Den 13 januari var Japans premiärminister Fumio Kishida i USA för ett toppmöte med president Joe Biden, ett av stoppen på en resa där den japanske regeringschefen besökte fem länder i Europa och Nordamerika. Med på resan var hans medhjälpare, parlamentsledamoten Seiji Kihara.

För Kihara skulle resan få ett otrevligt efterspel, rapporterar The Guardian. När premiärminister Kishida pratade med reportrar i Washington stod han bredvid och lät, åtminstone som det ser ut på videon från händelsen, tankarna vandra.

Händerna vilar avslappnat i byxfickornas djup. Blicken följer molnens rörelser på himlen för att sedan glida tillbaka ner till verkligheten på jorden och stanna till vid en kamera i pressuppbådet. Plötsligt inser han att han syns i bild. Han rättar till sina byxor och tar upp händerna ur fickorna.

Inte den förste som drabbas

Kanske hade Seiji Kihara kommit undan med etikettsbrottet, om inte tidningen Asahi Shimbun hade lagt upp en video på sitt Twitterkonto.

Att inta en sådan avslappnad hållning ses som oförskämt i Japan när det kommer till särskilda yrkesmässiga och sociala situationer. Flera politiker har fått kritik för det tidigare. Boris Johnson fick utstå spott och spe för att han höll händerna i byxfickorna på ett Nato-toppmöte 2022, medan andra ledare skakade hand med varandra och minglade. 2019 skapade Tokyos guvernör Yuriko Koike upprörda känslor i sociala medier när hon stoppade händerna i jackfickorna efter att ha gratulerat vinnaren i Tokyo maraton.

”Om dina händer är för kalla för att hållas utanför fickorna, ta på dig handskar”, skrev en kritiker då.

Mammans hårda ord

Reaktionerna den här gången – ”dåligt uppförande”, ”mer attityd än premiärministern” – kom alltså förmodligen inte som en överraskning för Seiji Kihara. Desto mer sved orden från hans mamma.

Efter att sonens beteende blivit vida känt ringde hon upp honom för att berätta att hon ”skämdes” för honom och att han borde ”sy ihop sina byxfickor”, berättade Seiji Kihara i en politisk Youtubekanal, till de andra gästernas stora glädje.

Själv försvarade Kihara sig med att han helt enkelt är ”en person som stoppar händerna i fickan när han går” och att han fokuserade på premiärministerns kommentarer för att kunna briefa media efteråt.

– Jag funderade på hur jag bäst skulle kunna förmedla de vänskapliga relationerna mellan Japan och USA som visades vid toppmötet, sa han under sändningen på Youtube.

LÄS OCKSÅ: Japansk upprustning svar på Kinas ambitioner

LÄS OCKSÅ: Flera döda i husbrand i Japan

LÄS OCKSÅ: Japan sänker garden mot covid

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.