En raket bärandes på en satellit skickades upp av Japan under torsdagen. Satellitens syfte är att hålla koll på bland annat Nordkoreas militära aktiviteter.
En raket bärandes på en satellit skickades upp av Japan under torsdagen. Satellitens syfte är att hålla koll på bland annat Nordkoreas militära aktiviteter.

Japan skickar upp satellit – för att kika på Nordkorea

Japan har lyckats skicka upp en satellit i omloppsbana för att kunna hålla koll på Nordkorea, skriver ABC News. Uppskjutningen är en del av Japans upprustning och är menad för att kunna övervaka nordkoreanska militära platser.

ANNONS
|

Under torsdagen har Japan skickat upp en satellit i omloppsbana runt jorden. Uppskjutningen anses som lyckad och har i uppdrag att hålla koll på Nordkoreas militära aktivitet. Men den är också till för att Japan ska få en överblick över eventuella naturkatastrofer, skriver ABC News.

Raketen, som kallas H2A, sköts upp av Mitsubishi Heavy Industries från Tanegashima Space Center i sydvästra Japan. Satelliten ska kunna ta bilder av jorden dygnet runt, även när det råder kraftigt oväder närmare marken. Uppskjutningen är en del av Japans IGS-radar-program som inleddes 1988, då en nordkoreansk missil flög över landet.

Ny strategi

Målet är att Japan ska ha ett nätverk om 10 satelliter i omloppsbana för att kunna upptäcka och tidigt varna om inkommande missiler från grannlandet.

ANNONS

– Regeringen vill maximera användandet av IGS-radar 7 och andra rekognoscering-satelliter för att kunna göra det mesta för Japans nationella säkerhet och krisberedskap, sa premiärminister Fumio Kishida i ett uttalande under torsdagen samtidigt som han hyllade den lyckade uppskjutningen.

Japan har sedan december lagt om sin nationella försvarsstrategi genom att bland annat inneha långdistans-robotar för att kunna slå tillbaka mot eventuella angrepp. Den nya strategin är ett avsteg från den tidigare strategin som endast innebar att landet skulle syssla med ”självförsvar”. En strategi Japan haft sedan förlusten i andra världskriget.

LÄS MER:Japansk upprustning svar på Kinas ambitioner

LÄS MER:Analys: Kinesiskt stridsflyg utmanar – kan starta krig

LÄS MER:Expert: Taiwaninvasion osannolik trots Kinas hot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS