Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Japans premiärminister Shinzo Abe, till vänster, skakar hand med sin kinesiske motpart Li Keqiang efter deras gemensamma presskonferens i Peking på fredagen.

Japan närmar sig Kina – flera nya avtal

Japan och Kina tar flera steg mot upptinade relationer genom nya handelsavtal och en överenskommelse om valutasamarbete.

Avtalen har nåtts under den japanske premiärministern Shinzo Abes besök i Kina – det första officiella sedan 2011.

- Från konkurrens till samexistens, Japan och Kinas bilaterala relationer har gått in i en ny fas, säger Abe under en gemensam presskonferens med Kinas premiärminister Li Keqiang.

- Från kinesiskt håll är man villig att arbeta med Japan för att återvända till ett normaltillstånd, fyller Li Keqiang i.

Relationerna mellan länderna har länge varit ansträngda, bland annat då Kina ofta anklagar Japan för att inte fullt ut ha bett om ursäkt för ockupationen av delar av Kina före och under andra världskriget. Japan oroar sig dessutom för Kinas militära upprustning och anspråk i Sydkinesiska sjön.

Sedan USA:s president Donald Trump inlett en handelskonflikt med Kina och även infört tullar mot japanska produkter har de gamla fienderna dock snabbt börjat närma sig varandra.

Under det pågående besöket har Abes handelsdelegation nått runt 500 avtal till ett värde av 2,6 miljarder dollar, motsvarande närmare 24 miljarder kronor, säger Li Keqiang.

Dessutom har länderna kommit överens om samarbetsavtal för valutastöd upp till motsvarande 30 miljarder dollar fram till 2021.

Abe och Li Keqiang understryker också att Kina och Japan båda kommer att arbeta för att uppnå kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den japanske premiärministern väntas träffa Kinas president Xi Jinping senare under fredagen.