Japan har avslutat sitt uppdrag i Irak och japanska soldater möttes i går av anhöriga på flygbasen Komaki nära Nagoya.
Japan har avslutat sitt uppdrag i Irak och japanska soldater möttes i går av anhöriga på flygbasen Komaki nära Nagoya.

Japan lämnar Irak

ANNONS
|

Utländska trupper är på väg från Irak och enligt ett avtal mellan Bagdad och Washington ska det 1 augusti nästa år, vid sidan av irakiska soldater, bara finnas amerikanska soldater kvar på irakisk mark.

Japan skickade icke-stridande trupper till Irak 2004, då förre premiärministern Junichiro Koizumi ville vissa USA sitt stöd. När Koizumi avgick som premiärminister 2006 tog han hem 600 soldater. Men japanska luftförsvarsstyrkor har sedan dess varit stationerade i Kuwait och uppdraget har varit att flyga in soldater och utrustning till Irak.

Den japanske premiärministern Taro Aso har prisat landets insats i Irak och tackade igår inte bara flygförsvarsstyrkan på 210 soldater utan också deras familjer.

ANNONS

Det japanska bidraget har i huvudsak bestått av humanitär hjälp och återuppbyggnadsprojekt, men närvaron har på grund av Japans pacifistiska grundlag ändå varit omstridd.

- Mer än två tredjedelar av den personal som transporterades var beväpnade soldater ur de USA-ledda multinationella styrkorna, sade en tidigare anställd på försvarsministeriet till den japanska dagstidningen Asahi Shimbun.

Ett kontroversiellt uttalande eftersom det är förbjudet för de japanska självförsvarsstyrkorna, Air Self-Defense Force, att transportera vapen och ammunition, skriver Asahi Shimbun.

Grundlagen förbjuder Japan att lösa mellanstatliga konflikter med militärt våld. Och den japanska vänsteroppositionen tolkade länge grundlagen - som skrevs efter nederlaget i andra världskriget - som att Japan inte fick ha några väpnade styrkor alls.

Men den japanska regeringen hävdade alla suveräna staters rätt till självförsvarsstyrkor och anslagen till den högteknologiska försvarsmakten är nu bland de högsta i världen.

Efter 11 september 2001 ansåg premiärminister Koizumi att Japan skulle ta sitt ansvar i "kriget mot terrorismen". Och när japansk militär sändes för att stödja USA i kriget mot Afghanistan var det första gången efter andra världskriget som japanska soldater tilläts delta i en väpnad konflikt.

Japan har försvarsavtal med USA och japanska självförsvarsstyrkor tillåts efter en lag 2004 att försvara egna enheter och amerikanska baser i Japan.

ANNONS

Debatten om förändringar av grundlagen pågår ständigt och medlemmar i Taro Asos regerande liberaldemokratiska parti vill nu att Japan ska bli än mer delaktiga i den globala säkerheten.

Japan har länge arbetat aktivt för en permanent plats i FN:s säkerhetsråd, men ambitionen som politisk stormakt är kontroversiell både i Japan och i grannländerna.

Även Sydkorea avslutade sitt uppdrag igår. När Sydkorea 2004 sände 3600 soldater till Irak var det den då största utländska kontingenten efter USA och Storbritannien.

Trots att arbetet - liksom för Japan - mestadels haft humanitär prägel har insatsen varit impopulär bland många sydkoreaner.

50000 USA-soldater i Japan

ANNONS