På fredagen godkände Japans kärnkraftsmyndigheter en plan för att släppa ut vatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi.
På fredagen godkände Japans kärnkraftsmyndigheter en plan för att släppa ut vatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi. Bild: AP

Japan godkänner att Fukushima-vatten ska släppas ut i havet

Över en miljon ton förorenat vatten från kärnkraftverket i Fukushima ska släppas ut i Stilla havet. Japans regering har nu klubbat beslutet, trots protester från grannländer och miljöorganisationer.

ANNONS
|

På fredagen godkände Japans kärnkraftsmyndigheter en plan för att släppa ut vatten från det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi, vilket Reuters rapporterar.

Totalt rör det sig om 1,3 miljoner ton vatten som Japan hävdar är tillräckligt renat att släppas ut i vattnet. Det kommer fortfarande innehålla spår av det radioaktiva ämnet tritium, säger det japanska utrikesministeriet.

Kärnkraftverket havererade efter den kraftiga tsunamin som svepte in över landet 2011. Vattnet som nu ska släppas ut användes för att kyla reaktorer i efterdyningarna och har lagrats i enorma tankar i anläggningen.

Men planen har mött hårt motstånd från både miljöorganisationer och fiskeförbund i regionen som oroar sig över att det ska påverka havsmiljön och deras försörjning. Även grannländerna Kina, Sydkorea och Taiwan har uttryckt oro.

ANNONS

LÄS MER:Japans regering inte ansvarig för Fukushimakris

LÄS MER:Tsunamivarning vid Fukushima

LÄS MER:Japans nya styre: Vi behöver kärnkraften

LÄS MER:FN-team ska välsigna Fukushimas utsläppsplan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS