Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Abdel Hameed Alyousef förlorade sin fru och deras nio månader gamla tvillingar i attacken mot Khan Sheikhun i Syrien i april. "Jag förlorade 19 nära anhöriga" säger han. Arkivbild.

Jakt på rättvisa för offren i Khan Sheikhun

Det kemiska stridsmedlet sarin användes i Khan Sheikhun i Syrien, slår OPCW fast. Nu ska organisationen och FN försöka reda ut vem som låg bakom attacken. De ansvariga måste ställas till svars, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

När bomberna började falla över staden Khan Sheikhun trodde invånarna att det handlade om ännu ett flyganfall, som blivit vardag på vissa håll i Syrien under åren av inbördeskrig. Men sedan började de första hjälparbetarna som skyndat till platsen att falla till marken.

- Det var som domedagen, har Hamid Khutainy från frivilligkåren Vita hjälmarna tidigare sagt till The Guardian.

Blå läppar

Minst 87 människor – varav många barn – dödades i attacken. Enligt vittnen låg skadade människor och vred sig i kramper på marken, deras läppar blåa och munnarna fyllda med skum.

- Var du än tittade så låg det döda människor, sade Abu al-Baraa, som bor i närheten av platsen för attacken, till The Guardian.

Tidiga analyser från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visade spår av det kemiska stridsmedlet sarin och sedan attacken utretts ytterligare slår OPCW nu fast att ett stort antal människor utsattes för "sarin eller ett sarinliknande ämne", skriver nyhetsbyrån AFP.

Nu ska FN och OPCW gemensamt försöka avgöra vem som låg bakom attacken – tidigare har USA, Frankrike och Storbritannien lagt skuldfrågan på Bashar al-Assads regeringsstyrkor.

- Jag hyser absolut inga tvivel om att fingret pekar mot Assadregimen, säger den brittiske utrikesministern Boris Johnson på nytt i en intervju med Sky News.

Ryssland nekar

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ser fram emot en "oberoende utredning för att bekräfta exakt vem som var ansvarig för de här brutala attackerna så att vi kan skipa rättvisa för offren", enligt ett uttalande.

Straffrihet är inget alternativ, enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) som fördömer användandet av nervgas i Khan Sheikhun.

"Användningen av kemiska vapen är fullständigt oacceptabel och strider mot folkrätten. De ansvariga måste ställas till svars" säger hon i ett uttalande.

Syriens president Bashar al-Assad har hela tiden förnekat att hans styrkor ligger bakom attacken och får medhåll från sina allierade i Moskva.