Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/19

Jacques Hamel, 86, dödades av Islamiska Staten

19-årige Adel Kermiche och en ännu okänd gärningsman höll prästen Jacques Hamel och flera nunnor som gisslan i en kyrka i franska orten Saint-Étienne-du-Rouvray. Gärningsmännen skar halsen av prästen och skadade minst en person innan de sköts till döds av polis, enligt L'Express. Islamiska Staten tar på sig dådet.
 


       

 

Gisslandramat började strax efter klockan 10 i norra Frankrike.


Två män, som svurit ed till terrororganisationen Islamiska Staten, hotade 86-årige prästen Jacques Hamel. De tog honom, två nunnor och flera privatpersoner som gisslan inne i kyrkan.
 

Räddningstjänst och polis på plats

Ett stort räddningspådrag samt beväpnade polisstyrkor larmades till platsen i ett försök att medla. Men gärningsmännen skar halsen av prästen Jacques Hamel, enligt tidningen L'Express. Ytterligare tre personer skadades, varav en allvarligt, innan gärningsmännen sköts till döds av polisen, skriver Le Point

Frankrikes president François Hollande samt inrikesministern Bernard Cazeneuve begav sig till orten i departementet Seine-Maritime. Franska antiterroriststyrkan kallades också in för att utreda händelsen. Polisen hade strax efter klockan 13 undersökt platsen och inga sprängmedel hittades i eller omkring kyrkan.

Vid 15.30-tiden skriver nyhetsbyrån AP att den franska åklagarmyndigheten uppgett att en person gripits i förundersökningen kring den franska kyrkattacken.

Vatikanen fördömer

Den allvarligt skadade personen vårdas på sjukhus. Enligt BBC är hans tillstånd kritiskt. 

Vatikanstaten gick snabbt ut och fördömde händelsen och beskriver den som "barbarisk".

Påven har under dagen uttryckt sin sorg över det inträffade och sagt att han känner "smärta och lidande" för de drabbade, enligt BBC.

"IS har förklarat krig mot Frankrike"

Strax efter klockan 14 höll Frankrikes president François Hollande en presskonferens. Han sa att gärningsmännen svurit trohet till Islamiska Staten och att terrorgruppen därmed har förklarat krig mot Frankrike.

- Jag vill prata med dem som tagits gisslan och uttrycka den smärta och medkänsla jag känner. Jag vill också uttrycka vårt stöd till polis och brandmän och alla andra inblandade som ingrep fort för att evakuera de skadade. Vi har en fortsatt ökad hotnivå, och vi måste leda det här kriget på alla sätt möjligt, sa François Hollande.

Kort därefter skrev IS på sin propagandakanal Amaq att två av deras "soldater" utfört dådet.

En gärningsman identifierad 

På tisdagskvällen bekräftade åklagare Francois Molins att man identifierat en av gärningsmännen som låg bakom det våldsamma knivdådet. 19-årige Adel Kermiche pekas ut som som den som skar halsen på den 86-årige prästen, rapporterar AFP

Kermiche var sedan tidigare känd hos franska underrättelsetjänsten. Vid två separata tillfällen greps han när han var på väg till Syrien - bägge gånger använde han släktingars ID-handlingar. 

Han misstänktes för att ha kopplingar till terrororganisationer men blev frisläppt i utbyte mot att han övervakades via ett elektroniskt armband. Enligt Molins ska det varit avstängt några timmar varje morgon - tidpunkten sammanföll med dådet. 

Enligt åklagare Molins är den andra gärningsmannen ännu inte identifierad. Den okände mannen var beväpnad med flera knivar och var delaktig i gisslandramat i kyrkan. De två männen ska också burit falsk sprängladdning bestående av aluminiumfolie när de utförde det blodiga knivdådet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.