Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glada miner när Jacinda Ardern leder sina medarbetare till ett möte för att presentera regeringskoalitionen på torsdagen i Wellington.

"Jacinda-manin" vann i nyzeeländsk maktkamp

Den politiska kometen Jacinda Ardern, 37, blir Nya Zeelands näst yngsta ledare genom tiderna. Hon bildar en omaka premiärministerduo med den nästan dubbelt så gamle Winston Peters.

Efter att ha hållit landet på halster i nästan en månad kom beskedet från 72-årige Peters på torsdagen – hans populistiska parti New Zealand First stödjer Labour, alltså Arderns socialdemokrater. Därmed erbjuds Peters posten som vice premiärminister i en trepartikoalition med miljöpartiet Greens.

"Detta är en spännande dag", förklarar Ardern enligt nyhetsbyråer i en kort kommuniké efter Peters besked. "Vi vill bilda en regering för alla nyzeeländare".

Liten marginal

Bedömare höjer dock redan frågetecken för hur de tre partierna ska kunna samsas.

Ardern är ett politiskt stjärnskott som tillträdde så sent som den 1 augusti, och med en omsusad valkampanj omintetgjorde en väntad promenadseger för den sittande högerpremiärministern Bill English i valet i september.

Englishs parti National fick visserligen flest mandat i valet, men marginalen blev liten. National slutade på 56, medan Labour plus miljöpartiet Greens fick 54 mandat. Eftersom det behövs 61 platser för majoritet blev därmed Peters, vars parti New Zealand First fick 9 mandat, vågmästare.

- Vi hade att välja mellan ett modifierat status quo och förändring. Det är därför som vi i slutändan valde en koalitionsregering med New Zealand First och New Zealand Labour, säger Peters enligt nyhetsbyråer.

Äldre än Stafford

Ardern är bara några månader för gammal för att bli Nya Zeelands yngsta premiärminister genom tiderna – Edward Stafford var också 37 år när han tillträdde 1856.

Och Bill English erkänner att Ardern är ett fenomen.

- Detta är en anmärkningsvärd prestation, med tanke på att hon för bara tio, tolv veckor sedan var vice ledare i en misslyckad opposition, säger han när han på torsdagen erkänner sig besegrad.