Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter utanför senaten stöder Christine Blasey Ford och vill stoppa utnämningen av Brett Kavanaugh till HD-Domare.

Ja till Kavanaugh – men FBI-utredning väntar

Brett Kavanaugh är ett steg närmare att bli domare i USA:s mäktiga Högsta domstol. En majoritet av ledamöterna i senatens justitieutskott har gett honom grönt ljus. En omröstning i hela senaten är nästa steg – men innan dess väntar en FBI-utredning.

Med siffrorna elva för och tio emot, helt enligt partilinjerna, röstade utskottet till domaren Brett Kavanaughs fördel.

Men en av de republikanska senatorerna, Jeff Flake, röstade ja med förbehållet att han ville att anklagelserna om att Kavanaugh begått sexövergrepp under 1980-talet utreds av FBI innan hela senaten tar ställning till hans nominering att bli HD-domare.

Nu ser det ut att bli så. Vita huset meddelade på fredagskvällen att president Donald Trump tillsätter en FBI-utredning om övergreppsanklagelserna mot hans HD-kandidat Brett Kavanaugh. Utredningen ska vara klar inom en vecka.

Ord står mot ord

Även huvudpersonen själv – Kavanaugh– lät på fredagen meddela att han kommer att samarbeta med FBI-utredningen..

Med 51 ledamöter har Republikanerna minsta möjliga majoritet i kammaren. Om det inte hade blivit någon FBI-utredning var det ytterst tveksamt hur Flake skulle rösta, och kort efter fredagens utskottsomröstning meddelade även hans partikamrat senator Lisa Murkowski att hon stod bakom Flakes förslag att skjuta upp senatsomröstningen tills dess att FBI har genomfört en utredning om det påstådda sexbrottet.

Republikanerna hade alltså inte någon säkrad majoritet för att ge Brett Kavanaugh grönt ljus till den viktiga och prestigefulla posten som HD-domare.

Fredagens utskottsomröstning satt långt inne. För ord står mot ord mellan HD-domarkandidaten och Christine Blasey Ford, som anklagar honom för sexuella övergrepp 1982 när de båda var tonåringar.

Detaljerat och känslosamt

Senatorerna argumenterade länge och väl för sina ståndpunkter inför omröstningen.

Dagen innan hade de lyssnat på och frågat ut Christine Blasey Ford som detaljerat och känslosamt redogjorde för vad hon menar var ett våldtäktsförsök under en fest 1982. Ford sade att hon är 100 procent säker på att det var Kavanaugh som tillsammans med en kamrat drog in henne i ett rum och antastade henne under en tillställning i Maryland.

Kavanaughs gymnasiekamrat, Mark Judge, lät på fredagskvällen via sin advokat meddela att han var redo att svara på frågor av FBI eller någon annan rättslig instans, rapporterar Reuters.

Tidigare har Judge sagt att han inte har något minne av den aktuella kvällen.

"Trovärdigt vittne"

Brett Kavanaugh själv nekar helt till anklagelserna. Han gav uttryck för både stridslystnad och sorg under torsdagens utfrågning och han beskrev "försöken att förstöra hans rykte" som en nationell skam.

Donald Trump, beskrev i torsdags Kavanaughs vittnesmål som "kraftfullt och ärligt". Efter utskottsomröstningen förklarade Trump för journalister i Vita huset att han inte "ens nästan" har övervägt att dra tillbaka nomineringen. Men han sade samtidigt att han anser Christine Blasey Ford vara ett "trovärdigt vittne".