Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brexitsörjande EU-parlamentsledamöter kramar om varandra efter att ha röstat om att godkänna Storbritanniens utträdesavtal. Bild: Francisco Seco/AP/TT
Brexitsörjande EU-parlamentsledamöter kramar om varandra efter att ha röstat om att godkänna Storbritanniens utträdesavtal. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Ja till brexit – med tårar och sång

Med sång och champagne, jubel, tårar och en jättemajoritet säger EU-parlamentet ja till Storbritanniens utträde ur EU.
Nu återstår bara en sista spik i brexitkistan innan britterna tackar för sig.

Strax efter halv sju på onsdagskvällen höll EU-parlamentsledamöterna i Bryssel sin historiska omröstning om Storbritanniens utträdesavtal.

621 sade ja. 49 sade nej. 13 lade ner sina röster.

Sedan brast nästan hela församlingen ut i sång. Klassiska Auld Lang Syne fick bli parlamentets farväl till Storbritannien, med ledamöter hand i hand och med armarna om varandra.

Andra firade med att korka upp champagne i plenisalen.

Talman David Sassoli avslutade för sin del med att citera brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, som mördades under kampanjandet inför Storbritanniens folkomröstning 2016.

– Vi har mycket mer gemensamt än vad som skiljer oss åt, sade Sassoli.

Bara en fas?

Därmed finns bara en formell punkt kvar att pricka av inför det brittiska utträdet på fredag. Via en skriftlig procedur ska EU:s medlemsländer också säga sitt – något som väntas bli klart vid lunchtid på torsdagen.

För de brittiska EU-parlamentsledamöterna återstår endast några få debatter och omröstningar innan de åker hem.

De flesta har redan packat och håller på att säga adjö.

– Det är en märklig dag. Det är något historiskt som håller på att ske. På vårt gruppmöte i morse blev det ganska känslosamt. Men som jag sade till kollegorna då: jag ser det här som en fas i vårt förhållande. Det är inte över, säger nordirländska ledamoten Naomi Long till TT.

Själva brexit sker sedan på fredagskvällen klockan 23, brittisk tid (midnatt i Sverige).

Sorg och glädje

Stämningen i EU-parlamentet var under hela onsdagen en märklig blandning av glädje och sorg.

– Det är ledsamt att se ett land lämna oss som två gånger om befriat oss – som två gånger blött för vår frihet, sade belgiske ledamoten Guy Verhofstadt i parlamentets avslutande brexitdebatt.

– This is it. Det här är sista kapitlet på ett 47-årigt politiskt experiment som britterna ärligt talat aldrig varit förtjusta i. Jag hoppas att det här är början på slutet för det här projektet, sade ärkebrexitören Nigel Farage.

Onsdagens omröstning handlade egentligen inte om att säga ja eller nej till det brittiska utträdet i sig.

I stället gällde det att godkänna det utträdesavtal som förhandlats fram och som bland annat innehåller en övergångsperiod fram till årsskiftet.

"Känner vemod"

Merparten av de svenska ledamöterna beklagar det brittiska utträdet.

– Det är en sorglig dag. Jag känner vemod med mina brittiska kollegor, säger Heléne Fritzon (S).

– Är man Europavän och vän av Storbritannien så skulle man allra helst önska att de var kvar, tycker Jörgen Warborn (M).

Fast alla håller inte med.

– Jag är väldigt glad. Det här är resultatet av det brittiska folkets önskemål, säger Peter Lundgren (SD), som hoppas att brexit ska bli ett "fyrljus" för att få fler att ifrågasätta EU.

– Om Storbritannien nu blir ett gott exempel – att det visar sig att det går alldeles utmärkt att stå utanför medlemskapet i Europeiska unionen – kommer det så klart att bli en inspirerande faktor för många av oss partier som är kritiska mot hur EU har utvecklats, säger Lundgren i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Brexitvänner i EU-parlamentet skålar i champagne sedan en stor majoritet av ledamöterna godkänt Storbritanniens utträde ur EU. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
Brexitvänner i EU-parlamentet skålar i champagne sedan en stor majoritet av ledamöterna godkänt Storbritanniens utträde ur EU. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
En glad Nigel Farage, EU-parlamentsledamot för Brexitpartiet, inför parlamentets omröstning om brexit. Bild: Virginia Mayo/AP/TT
En glad Nigel Farage, EU-parlamentsledamot för Brexitpartiet, inför parlamentets omröstning om brexit. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Den 31 januari klockan 23.00, brittisk tid, går Storbritannien ut ur EU, i enlighet med det utträdesavtal som i förra veckan slutligt godkändes från brittisk sida och som den här veckan formellt kommer att accepteras av EU.

För att underlätta för allmänhet och näringsidkare gäller övergångsregler fram till den 31 december 2020. Under den tiden fungerar exempelvis all handel, arbete, boende, jordbruksstöd och så vidare som förut. De enda praktiska skillnaderna tills vidare blir att Storbritanniens EU-parlamentsledamöter åker hem och att brittiska ministrar och tjänstemän inte längre deltar i regelbundna arbetsgrupps- och ministermöten inom EU.

Under tiden måste nya avtal, framför allt på handelsområdet, förhandlas fram. Från EU:s sida väntas ministerrådet under februari enas om ett förhandlingsmandat till chefsförhandlaren Michel Barnier, varpå diskussionerna kan inledas. Om parterna behöver mer tid på sig krävs enighet senast den 1 juli om att förlänga övergångsperioden.