Jättepandan Bei Beis lyxresa: Åker privatjet till Kina

På tisdag kommer jättepandan Bei Bei att resa i lyx. Då kommer han nämligen att lämna djurparken i USA där han har växt upp och flytta till Kina – i ett privatjetplan utrustat med alla hans favoritsnacks.

ANNONS
|

I veckan har Bei Beis beundrare flockats på the Smithsonian's National Zoo i Washington DC för att ta farväl av den fyraåriga jättepandan. I augusti fyllde han nämligen fyra, vilket innebär att det är dags för honom att flytta till Kina, enligt CNN.

– Bei Bei är en del av vår familj. Vårt team har tagit hand om honom, lärt sig av honom, och som miljoner andra har vi älskat att se honom växa, säger Steve Monfort, direktör för the Smithsonian's National Zoo, till CNN.

LÄS MER:Så räddades pandan från utrotning

Jättepandan är en sårbar art

Djurparken har ett samarbete med China Wildlife Conservation Association, CWCA för att rädda den kinesiska jättepandan, vilket innebär att alla pandaungar som föds på zooet ska flyttas till Kina när de är fyra. Väl på plats kommer Bei Bei att ingå i ett uppfödningsprogram med syfte att öka den vilda populationen i landet. Han har större chans att få ungar där eftersom han är släkt med alla de andra jättepandorna på djurparken där han har växt upp.

ANNONS

Den kinesiska jättepandan klassas inte längre som en hotad, men den internationella naturvårdsunionen bedömer artens status som sårbar. Det finns uppskattningsvis 1 800 vilda jättepandor i Kina, men de hotas av sjukdomar och klimatförändringar.

Föredrar att resa på vintern

Bei Bei fyllde fyra år redan i augusti, men resan har fått vänta tills nu eftersom det var för varmt för honom att åka då. Djurparken skriver på sin hemsida att jättepandor föredrar kallare väder och därför hellre reser under vintertid.

Och det är inte bara temperaturen som är bekväm för Bei Bei. Han kommer att få flyga privatjet i sällskap av en djurskötare och en veterinär som kommer att vaka över honom under hela färden och förse honom med bambu, vatten och hans favoritsnacks.

Dessutom har djurparken bett sina Twitterföljare om hjälp att sätta ihop en personlig spellista för den långa resan, där låttitlar med ordet "Baby" byts ut mot Bei Beis namn. Några av förslagen som kommit in är "Bei Bei, It's Cold Outside", "Bei Bei One More Time" och "Can't Get Enough of You Bei Bei". Många har dessutom uttryckt sin sorg över att den populära jättepandan snart kommer att flytta:

"Bei Bei har gjort ett enormt avtryck och hans närvaro kommer att saknas och kännas ett tag", skriver en av följarna på Twitter.

ANNONS

LÄS MER:Jättepanda fick tvillingar i Berlin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS