Jättelaser ska fiska blixtar

Forskare har byggt vad de själva kallar för ”ett fiskespö för blixtar” – en 120 ton tung laser placerad på en bergstopp i Alperna i hopp om att kunna rädda människoliv.
– Det här är en av de platser i Europa där blixten slår ner mest ... Så det är en perfekt plats för våra koncepttester, säger forskningsledaren Jean-Pierre Wolf.

ANNONS
|

Amerikanska nyhetskanalen CNN skriver att ett forskningsteam från universitetet i Genève har byggt en jättelaser på en bergstopp som ska användas i försök till att kontrollera oväder.

Det EU-finansierade experimentet leds av den schweiziske fysikern Jean-Pierre Wolf, som har arbetat med just laser i över 20 år. Han förklarar den något komplexa metoden:

– Idén är att få molnen att avfyra blixtarna på ett kontrollerat sätt. Det är därför vi kallar det för ett laser-fiskespö, säger Jean-Pierre Wolf till CNN.

Det är dessutom inte av någon slump som de märkvärdiga testerna genomförs just i Alperna, mer specifikt i nordöstra Schweiz på toppen av Säntis, 2 500 meter över havet.

ANNONS

– Det här är en av de platser i Europa där blixten slår ner mest. Det finns ett sändningstorn där som träffas 100 till 400 gånger varje år. Så det är en perfekt plats för våra koncepttester, säger forskningsledaren Jean-Pierre Wolf till CNN.

LÄS MER:Trump utbuad efter vaccinkommentar

Resultat snart – champagne eller whisky

Experimentet kommer att pågå till slutet av september och bygget är ett samarbete mellan flera parter som inkluderar universiteten i Paris och Lausanne, rakettillverkaren Ariane Group och tyska laserteknikföretaget Trumpf.

Laserkonstruktionen kommer att byggas utmed det befintliga 120 meter höga sändningstornet på bergstoppen. Bygget väger också över 29 ton för att kunna stå emot den höga vindhastigheten som kan nå uppemot 200 kilometer i timmen.

– Vi kommer att veta rätt snart om vi lyckats eller inte, även om analysen av data i detalj kommer att ta längre tid. Men jag tror att vi i slutet av september antingen öppnar en flaska champagne eller en flaska whisky, om du förstår vad jag menar, säger Jean-Pierre Wolf till CNN.

I EU-kommissionens projektbeskrivning uppger man att blixtnedslag årligen orsakar mellan 6 000 och 24 000 dödsfall.

LÄS MER:154 katter avlivade – värda miljontals kronor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS