Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jättebomb exploderade vid desarmering i Polen

2,4 ton explosiva ämnen med kraft nog att skapa en jordbävningseffekt. Det var förutsättningen när en grupp militärdykare desarmerade en bomb från andra världskriget i nordvästra Polen. Bomben exploderade under insatsen – men ingen skadades.

Den så kallade Tallboy-bomben, upptäckt vid muddring i hamnen i polska Świnoujścieie förra året, exploderade under desarmeringen på tisdagen, rapporterar BBC. Alla dykare som deltog i insatsen undgick skador.

Risken att bomben skulle detonera vid desarmeringen bedömdes till 50-50.

Omkring 750 boende evakueras från ett 2,5 kilometer stort område runt om bomben, som fälldes av Storbritanniens flygvapen i en attack på ett nazityskt krigsskepp 1945.

Det hade sagts att bomben med 2,4 ton explosiva ämnen skulle ha kraft nog att skapa en jordbävningseffekt.

LÄS MER: 500-kilosbomb i Frankfurt desarmerad

Inte längre ett hot

Riktigt så drastiskt slutade inte Tallboy-historien. Men chockvågen kändes i delar av staden och explosionen orsakade en stor vattenkaskad, enligt BBC.

– Objektet kan betraktas som neutraliserat, det kommer inte att utgöra något mer hot mot området, säger Grzegorz Lewandowski, talesperson för den flottilj som ansvarade för arbetet.

Enligt den polska flottan är det första gången i historien som en så välbevarad Tallboy, som skapades för att detonera bredvid sitt mål och skapa chockvågor, desarmerades under ytan.

Den mest välkända insatsen med en Tallboy är sänkningen av det tyska slagskeppet Tirpitz utanför norska Tromsø 1944.

LÄS MER: Jättebomb desarmeras i Polen – kan skapa jordbävning