Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Jämställt och blandat hos Macron

Lika många män som kvinnor. Lite nytt och lite gammalt. Och jämnt mellan höger, mitten och vänster. Blandat blev det i president Emmanuel Macrons första franska regering.

Nästan rent matematiskt har de 18 ministerposterna – samt fyra statssekreterare därtill – fördelats enligt kön, politisk erfarenhet och hemvist på höger-vänsterskalan.

Den viktiga finansen hamnar hos en av den franska högerns mest framträdande män, 48-årige Bruno Le Maire, med erfarenhet som EU- och jordbruksminister under president Nicolas Sarkozy.

Utrikesfrågorna ligger i sin tur hos socialistveteranen Jean-Yves Le Drian, 69-årig försvarsminister under president François Hollande.

Och så balanseras det av en justitieminister från mitten, i form av liberala MoDems partiledare och förre presidentkandidaten François Bayrou, 65.

Erfaren debutant

Även om erfarna män tog de tyngsta posterna är ändå regeringen siffermässigt helt jämlik, med EU-parlamentsledamöterna Sylvie Goulard (försvarsminister) och Marielle de Sarnez (EU-minister) som kvinnliga förgrundsfigurer, tillsammans med dubbla OS-vinnaren i värjfäktning, Laura Flessel (idrottsminister).

Gérard Collomb, socialistisk borgmästare i Lyon sedan 2001, gör ministerdebut vid 69 års ålder.

- Jag tänker inte dölja att det gör lite ont i hjärtat att lämna mina uppgifter i Lyon. Men samma energi ska jag nu ägna åt inrikesdepartementet, sade Collomb enligt tidningen Le Monde efter att ha tagit över de tunga antiterrorfrågorna från företrädaren Matthias Fekl.

"Högerregering"

Blandningen visar tydligt att president Macron vill bryta upp de gamla höger-vänster-linjerna inför kommande parlamentsval. Bland de blivande motståndarna hänger mungiporna ner.

- En högerregering, punkt slut, sade vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon enligt Le Monde.

"De medlemmar av vår politiska familj som valt att ansluta sig till den här regeringen är inte längre en del av Republikanerna", twittrade i sin tur högerpartiets generalsekreterare Bernard Accoyer.

Svår ekonomi

Återstår att se om den nya regeringen kan få fart på landet.

- Tittar man bara under de tre senaste åren så möter ju den franska ekonomin stora problem. Tillväxten är nästan obefintlig. Arbetslösheten är hög, särskilt ungdomsarbetslösheten, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms handelskammare.

- Det återstår att se om Bruno Le Maire är rätt man för uppgiften att sätta Frankrike på rätt köl. Han har talat väl för mer entreprenörskap, men det räcker inte. Det är inte bara idéer som behövs, det gäller att ha hårda nypor också, säger Hatzigeorgiou till TT.