Här testas det elektroniska röstsystemet i Milano inför vallokalernas öppnande i dag.
Här testas det elektroniska röstsystemet i Milano inför vallokalernas öppnande i dag.

Italienska regioner röstar om ökat självstyre

Medan katalanska självständighetssträvanden skakar Spanien har invånarna i de norditalienska regionerna Lombardiet och Veneto röstat om utökat självstyre.

ANNONS
|

De rådgivande, alltså inte beslutande, folkomröstningarna på söndagen är bara början på en lång process som kan leda till att regionerna får tillbaka befogenheter från regeringen i Rom. Till skillnad från folkomröstningen i Katalonien söker man dock inte självständighet.

Både Lombardiet och Veneto är ekonomiskt välmående regioner och har, precis som katalanerna, tröttnat på att se sina skattepengar gå till mindre välbemedlade områden i landet. Förutom en minskad skattebörda vill man ha ökad makt över sin egen infrastruktur, miljöfrågor, vård och utbildning.

- Våra skattepengar borde spenderas här, inte i Sicilien, säger 84-årige Giuseppe Colonna i Veneto.

ANNONS

I båda regionerna väntas folkomröstningen leda till ett ja till ökat självstyre.

För att resultatet ska betraktas som giltigt krävs ett valdeltagande på minst 50 procent i Veneto. Enligt nyhetsbyrån Ansa hade nästan 52 procent röstat vid 19-tiden.

Lombardiet har ingen motsvarande gräns. Ett lågt valdeltagande kommer dock att försvaga förhandlingspositionen gentemot Rom. Omröstningen i Lombardiet är den första elektroniska i Italien, skriver Ansa också.

Ett ja till ökat självstyre väntas gynna högerextrema Lega Nord i nästa års parlamentsval.

TT-AFP

Fakta: Lombardiet och Veneto

Veneto sträcker sig från Poslätten i söder till alpområdena vid gränsen till Österrike i norr, och är en del av det historiska området Venetien. Regionen är Italiens tredje största vinproducent. Antalet invånare är 4,9 miljoner (2015), och huvudort är Venedig.

Lombardiet består dels av Poslättens lågland men också alplandskap i norr. Naturgas är den viktigaste ekonomiska tillgången. Lombardiet har 10 miljoner invånare, och huvudstad är Milano som också utgör Italiens finansiella centrum.

Regionerna står tillsammans för 30 procent av Italiens BNP. Lombardiet betalar årligen 54 miljarder euro mer i skatt till Rom än vad man får tillbaka, medan motsvarande summa för Veneto är 15,5 miljarder euro. Regionerna vill nu halvera summorna man bidrar med i skatt.

Källa: NE med fler.

ANNONS