Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luigio de Maio, minister med ansvar för ekonomisk utveckling, vice premiärminister samt partiledare för Femstjärnerörelsen (M5S).

Italienska regeringen attackerar pressen

Medierna har hamnat i skottgluggen för den italienska regeringen. Luigi Di Maio, vice premiärminister, anser att dagstidningarna "förgiftar debatten". Han hotar med att statligt ägda företag ska sluta annonsera för att på så vis minska dagspressens intäkter.

32-årige Di Maio är partiledare för populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och anser, liksom partiets tidigare ledare Beppe Grillo, att dagstidningarna i Italien försöker undergräva förtroendet för koalitionsregeringen, som består av M5S och högerextrema Lega.

Di Maio har tillsammans med premiärminister Giuseppe Conte och flera ministrar från Lega attackerat pressen vid upprepade tillfällen och hävdat att man försvarar "folket" mot "etablissemanget".

Attackerna har mött motstånd, dels från medierna själva men även Italiens president Sergio Mattarella har ryckt ut till dagstidningarnas försvar.

- Den villkorslösa pressfriheten är en hörnsten och en grundläggande beståndsdel för demokratin, sade han till journalister på Sicilien under lördagen.