Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte bredvid senatens ledare Maria Elisabetta Alberti Casellati.

Italiensk regering godkänd i senaten

Den italienska senaten har godkänt regeringsalliansen mellan populistiska M5S och främlingsfientliga Lega. I sitt första tal i parlamentet sade premiärminister Giuseppe Conte att han ska kräva att migranter omfördelas rättvist inom EU och att sanktionerna mot Ryssland ses över.

Conte höll sitt tal inför förtroendeomröstningen i senaten. Men hans nya regering, en koalition mellan Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega, ska även godkännas av parlamentets underhus.

Den nya regeringen ser ut att vara på kollisionskurs med EU i en rad frågor, bland annat när det gäller landets budget.

- Vi vill sänka vår statsskuld, men vi vill göra det med tillväxt och inte med åtstramningsåtgärder, sade Conte inför senaten innan hans regering röstades igenom med röstsiffrorna 171 för och 117 mot, medan 25 avstod från att rösta.

Conte lyfte också frågan om att minska antalet papperslösa migranter i Italien genom att sätta käppar i hjulet för "invandringsindustrin" och få EU att revidera Dublinförordningen.

- Vi kommer uttryckligen att kräva att Dublinförordningen ses över för att få en rättvis ansvarsfördelning och ett automatiskt system för obligatorisk fördelning av asylsökande, sade han.

Ledamöterna fick även höra att Conte och hans regering kommer att förespråka en översyn av EU:s sanktioner mot Ryssland.