Italiens nya lag mot räddningsfartyg ses som en framgång för inrikesminister Matteo Salvini som leder det främlingsfientliga regeringspartiet Lega. Arkivbild.
Italiens nya lag mot räddningsfartyg ses som en framgång för inrikesminister Matteo Salvini som leder det främlingsfientliga regeringspartiet Lega. Arkivbild. Bild: Claudio Peri/AP/TT

Italiens lag mot räddningsfartyg får kritik

ANNONS

FN:s flyktingorgan UNHCR kritiserar Italiens nya lag som chockhöjer det maximala bötesbeloppet för ideella organisationer som räddar migranter på Medelhavet.

"Att införa ekonomiska eller andra straff för skeppare kan avskräcka eller hindra privatägda fartyg att genomföra räddningsaktioner till havs i en tid när de europeiska länderna till stor del har dragit tillbaka räddningsaktionerna i mellersta Medelhavet", skriver UNHCR i ett uttalande.

EU meddelar att man ska utreda huruvida lagen är förenlig med unionens lagstiftning.

Den nya lagen som antagits av senaten innebär att fartyg som tar sig in på italienskt farvatten utan tillstånd, till exempel för att lämna av räddade migranter i italienska hamnar, kan dömas till böter på en miljon euro (motsvarande nästan 11 miljoner kronor). Den slår även fast att kaptener som trotsar order om att hålla sig borta ska gripas, samt att myndigheter automatiskt ska beslagta skeppen. Lagen träder dock i kraft först när den undertecknas av presidenten.

ANNONS
ANNONS