Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Italiens Matteo Salvini vid en presskonferens med Polens inrikesminister Joachim Brudzinski.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Italien och Polen mot populistisk EU-vår

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill att europeiska länder med konservativt och högerpopulistiskt styre ska enas för att styra EU i en ny riktning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi förbereder en ny maktbalans och en ny energi i Europa, och Polen och Italien kommer helt klart att leda denna nya europeiska vår, säger Salvini, som är på besök i Polens huvudstad Warszawa.

Där ska italienaren träffa Jaroslaw Kaczynski, som leder Polens högerkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Planen är att rubba i första hand Frankrike och Tysklands stora inflytande inom unionen, enligt Salvini.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att man stämmer in i mycket av den italienska kritiken. Han anser att EU diskriminerar flera länder och lyfter som exempel att EU-kommissionen stoppade ett italienskt budgetförslag då det hade ett för högt underskottsmål. Italien har unionens näst högsta statsskuld.

EU drog tidigare i år Polen inför rätta när regeringen tvingade flera domare i landets högsta domstol att gå i pension. Regeringen backade senare från beslutet.