Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens Matteo Salvini vid en presskonferens med Polens inrikesminister Joachim Brudzinski.

Italien och Polen mot populistisk EU-vår

Italiens inrikesminister Matteo Salvini vill att europeiska länder med konservativt och högerpopulistiskt styre ska enas för att styra EU i en ny riktning.

- Vi förbereder en ny maktbalans och en ny energi i Europa, och Polen och Italien kommer helt klart att leda denna nya europeiska vår, säger Salvini, som är på besök i Polens huvudstad Warszawa.

Där ska italienaren träffa Jaroslaw Kaczynski, som leder Polens högerkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Planen är att rubba i första hand Frankrike och Tysklands stora inflytande inom unionen, enligt Salvini.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki säger att man stämmer in i mycket av den italienska kritiken. Han anser att EU diskriminerar flera länder och lyfter som exempel att EU-kommissionen stoppade ett italienskt budgetförslag då det hade ett för högt underskottsmål. Italien har unionens näst högsta statsskuld.

EU drog tidigare i år Polen inför rätta när regeringen tvingade flera domare i landets högsta domstol att gå i pension. Regeringen backade senare från beslutet.