Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den italienska kustbevakningens fartyg Diciotti. Arkivbild.

Italien hotar med sanktioner mot Malta

Italien och Malta tvistar ännu en gång om en båt med migranter. Den här gången handlar det om omkring 200 passagerare, stationerade på ett fartyg som inte tillåts gå i hamn. Nu hotar Italien med sanktioner.

Italiens transportminister Danilo Toninelli hotar med sanktioner mot Malta sedan landet låtit bli att undsätta en båt med nära 200 migranter. Båten upptäcktes i onsdags, och när den senare kom att närma sig den italienska ön Lampedusa plockades migranterna upp av den italienska kustbevakningens fartyg Diciotti.

Fartyget har dock inte kunnat anlägga någonstans då länderna bråkar om vem som ska ta emot det.

- De är nu ombord på ett militärfartyg, vilket delvis innebär att de är på italiensk mark. Jag förväntar mig att Italien kommer att be de andra EU-länderna om hjälp, det är upp till dem, säger den maltesiske premiärministern Joseph Muscat i en radiointervju utan att kommentera hotet om sanktioner.

Enligt honom var båten inte i nöd och vägrade att ta emot hjälp.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini säger att migranterna kommer att skickas tillbaka till Libyen om EU inte kliver in och löser konflikten, som utgör en i raden av liknande tvister den gångna veckan.

Fartyget Aquarius med 141 migranter ombord seglade runt på havet i flera dagar innan Malta i onsdags slutligen gick med på att låta det gå i hamn – men det efter en överrenskommelse med EU-länder som lovade att ta emot passagerarna.