Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den palestinska politikern och fredsaktivisten Hanan Ashrawi fördömer det israeliska beslutet. Arkivbild.

Israels nya bosättning får svidande kritik

FN och palestinierna fördömer skarpt Israels beslut att bygga den första nya bosättningen på Västbanken på mer än 25 år. Bosättarna hoppas däremot att det ska innebära startpunkten för en ny våg av byggande på palestinsk mark.

En talesperson för FN-chefen António Guterres uttrycker besvikelse och oro över beslutet.

"Generalsekreteraren har konsekvent understrukit att det inte finns någon plan B för hur israeler och palestinier ska leva tillsammans i fred och säkerhet. Han fördömer alla ensidiga åtgärder som, likt den här, hotar freden och undergräver tvåstatslösningen", säger Stephane Dujarric i ett uttalande.

FN: Hinder för fred

FN anser att alla israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark är olagliga och ett stort hinder för fred i Mellanöstern.

Den palestinska toppolitikern Hanan Ashrawi skräder inte orden när hon kommenterar det israeliska säkerhetskabinettets beslut. Hon säger att det visar att regeringen fortsätter med "sin systematiska bosättarkolonialism, apartheid och etnisk rensning".

- Israel är mer angeläget om att blidka sin illegala bosättarbefolkning än att stå fast vid det som krävs för stabilitet och en rättvis fred, säger hon enligt AFP.

Bevakar intressen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att ersätta den illegala bosättningen Amona som evakuerats efter beslut i Högsta domstolen med en nybyggd längre norrut på Västbanken. Därför byggs den nya.

- Vi kommer att respektera det åtagandet och skapa det i dag, sade han före säkerhetskabinettets möte sent i torsdags kväll.

Enligt Israel News Online har USA:s president Donald Trump godtagit hans argument för byggandet. Men Vita huset varnar för att ytterligare expansion kan hämma fredsansträngningar.

Företrädaren för bosättarnas paraplyorganisation, Oded Revivi, välkomnar beslutet.

"Vi kommer att bevaka regeringen mycket noga för att se till att de här planerna förverkligas och möjliggöra en ny era av byggande", säger han enligt AFP.