Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Israel till motanfall mot Iran i Syrien

Israel har genomfört nya flygräder mot sammanlagt tolv syriska och iranska mål i Syrien. Tidigare under dagen sköt syriskt luftvärn ned ett israeliskt stridsflygplan, efter att en iransk drönare kränkt israeliskt luftrum.

De israeliska bombningarna genomfördes i två vågor, och inleddes som ett svar på en kränkning av Israels luftrum av en iransk drönare som skickats upp från Syrien.

Tidigare under lördagen störtade ett israeliskt stridsflygplan efter en flygräd mot iranska mål i Syrien, sedan syriskt luftvärn beskjutit planet. Israel har ännu inte bekräftat att kraschen var en direkt nedskjutning, men en tidig undersökning ska tyda på det.

Tolv mål, däribland tre luftvärnsbatterier och fyra iranska militärmål anfölls. Luftvärnsrobotar avfyrades mot Israel vilket utlöste varningssirener i de norra delarna av landet, enligt ett uttalande från Israels försvarsmakt på Twitter.

"Försvarsmakten kommer agera bestämt mot sådana grova kränkningar av Israels suveränitet av Iran och Syrien, och kommer fortsätta att agera så som är nödvändigt", fortsätter uttalandet.

Jonathan Conricus, talesperson för Israels försvarsmakt, säger att Iran och Syrien "leker med elden".

– Detta är den mest uppenbara och allvarliga iranska kränkning av Israels suveränitet under de senaste åren, säger Conricus enligt AFP.

Syriens statliga nyhetsbyrå Sana rapporterar att syriskt luftvärn besvarat "en ny israelisk aggression". Enligt den statliga televisionen i Syrien har explosioner som tros komma från lufträden hörts på landsbygden utanför huvudstaden Damaskus.
 

Började med drönarkränkning

Det störtade israeliska F-16-planet deltog i ett första motangrepp mot iranska mål i Syrien, som enligt isrealisk militär alltså inleddes sedan en iransk drönare kränkt Israels luftrum. En av piloterna ska ha blivit allvarligt skadad och förd till sjukhus.

"Massiv syrisk luftvärnseld, en F-16 kraschade i Israel", skriver Jonathan Conricus på Twitter.

Enligt syriska medier träffades flera israeliska plan under flygräden.

 

Drönaren, som skickats upp från en iransk bas i Syrien, upptäcktes och stoppades av det israeliska försvaret.

"En stridshelikopter har framgångsrikt hejdat en iransk drönare som skjutits upp från Syrien och infiltrerat Israel. Luftfarkosten identifierades tidigt och bevakades fram till ingripandet", skriver militären.

Israel attackerade relativt omgående därefter iranska positioner i Syrien, enligt uttalandet.

"Som svar attackerade IDF (israeliska militären) iranska mål i Syrien".

"Bra träffar på iransk kontrollanläggning för drönare har bekräftats", skriver Conricus.
 

Larm på Golanhöjderna

Israel har på grund av den ständiga hotbilden mot landet avancerad bevakning av infkommande robotar och flygfarkoster.

Varningssirener har under lördagen ljudit på bland annat Golanhöjderna, som Israel delvis annekterat från Syrien efter att landet anföll Israel under sexdagarskriget 1967.

Militäralliansen som stödjer Syriens regim i inbördeskriget skriver i ett gemensamt uttalande att Israel ljuger om att den iranska drönaren har korsat gränsen till Israel.

"När basen anfölls flög vårt flyg fortfarande över staden Sukhna, i riktning mot öknen", skriver alliansen enligt Reuters.

Alliansen består av Iran, Ryssland och den libanesiska terrorstämplade rörelsen Hizbollah.

Israels försvarsmakt har sedan uttalandena från alliansen publicerat video på drönaren när den infiltrerar israelsikt luftrum.  

Ryssland oroat

Utvecklingen oroar Rysslands regering, som uppmanar alla sidor att vara återhållsamma och undvika handlingar som riskerar att förvärra situationen.

"Det är nödvändigt att ovillkorligt respektera Syriens och andra länder i regionens suveränitet och territoriella integritet", skriver ryska UD i ett uttalande.

Regeringen i Moskva säger dessutom att det är "oacceptabelt" att riskera livet på ryska soldater i Syrien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.