Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Afrikanska migranter protesterar utanför det förvar där 200 migranter hållits inspärrade i väntan på att bli deporterade. Israel har nu beslutat att släppa migranterna i väntan på en ny överenskommelse. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israel släpper 200 afrikanska migranter

Israel kommer att släppa runt 200 afrikanska migranter som suttit i förvar i väntan på att bli deporterade, uppger landets inrikesdepartement i ett uttalande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Israel har förhandlat med Uganda för att kunna deportera migranterna men har inte nått en överrenskommelse, och har fått hård kritik för att ha hållit dem inspärrade.

Men förhandlingarna fortsätter för att deportera totalt flera tusen afrikanska migranter som Israel menar befinner sig olagligt i landet. Regeringen uppskattar att det handlar om runt 37 000 migranter från bland annat Uganda, Somalia och Eritrea. Men enligt flera människorättsorganisationer handlar det om asylsökande som Israel har en plikt att skydda.

Tidigare i april rev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upp en överenskommelse med FN:s flyktingorgan UNHCR. Enligt den planen skulle runt 16 250 migranter slussas vidare till olika västländer medan tusentals andra skulle tillåtas stanna i Israel i minst fem år.

Netanyahu backade från överrenskommelsen efter hård kritik från sitt eget parti Likud.