Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Protester tidigare i april mot den israeliska regeringens beslut att deportera afrikanska migranter. Nu har regeringen backat från planen på att tvinga iväg migranterna. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israel skrotar plan för afrikanska migranter

Israel kommer inte att verkställa planen om att deportera illegala migranter från Afrika. Inget land är villigt att ta emot dem.

Totalt handlar det om runt 42 000 migranter från Eritrea och Sudan som lever i Israel utan uppehållstillstånd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Planen var att de skulle deporteras, men i ett meddelande till Högsta domstolen skriver den israeliska regeringen att man inte längre arbetar med det alternativet.

"Israels migrationsmyndigheter kommer att fortsätta att hitta möjligheter att deportera migranter frivilligt, men att förflytta dem med tvång finns inte längre på dagordningen", står det i meddelandet.

Israel har tidigare bland annat förhandlat med Uganda och Rwanda, för att de skulle ta emot migranterna.

Strax efter beskedet om att planerna ställs in meddelar den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu via Twitter att han gett order om att "omedelbart förbereda för återöppningen av interneringsläger för "infiltratörerna". Netanyahu har genomgående valt att kalla personerna för "infiltratörer" i stället för illegala migranter.

Det var i januari som den israeliska regeringen sjösatte en plan där 20 000 personer lockades med pengar och en flygbiljett om de lämnade landet senast den 1 april. Annars skulle de gripas.

Planen har kritiserats av bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR, delar av det israeliska civilsamhället samt överlevare av Förintelsen.

Majoriteten av de berörda migranterna kom till Israel via den egyptiska Sinaihalvön år 2007.