Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den israeliska rymdfarkosten Beresheet kommer att skjutas upp från Cape Canaveral på en Falcon 9-raket. Här lyfter en raket för en leverans till den internationella rymdstationen ISS. Arkivbild.

Israel skickar rymdfarkost till månen

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet skjuts på fredag upp från Cape Canaveral i amerikanska Florida. Målet: Att landa på månen.

Med det ansluter sig Israel till den lilla grupp länder – USA, Ryssland och Kina – som skickat farkoster till månen.

Den 585 kilo tunga farkosten skjuts upp på en Falcon 9-raket tillhörande Space X. Syftet är att samla in data om månens magnetfält med hjälp av teknik från den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Uppdraget leds från Yehud utanför Tel Aviv.

- Vi skriver historia och är stolta över att tillhöra en grupp som har en dröm och en vision som delas av många av världens länder, men som hittills bara tre av dem lyckats uppfylla, säger Morris Kahn, ordförande för SpaceIL, som tillsammans med Israel Aerospace Industries ligger bakom satsningen.

Beresheet eller Bereshit är hebreiska för "i begynnelsen" och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln.

Projektet är med sina 100 miljoner dollar betydligt billigare än stormakternas tidigare månresor. Om farkosten lyckas är det också första gången som ett privat initiativ leder till en landning på månen.

Nasas mål är att med stöd av den privata sektorn landa en obemannad farkost på månen 2024. Därefter ska en rymdstation vid namn Gateway sättas i omloppsbana runt månen 2026.