Israel ska granska regeringsbeslut

ANNONS
|

Israels riksrevisionsmyndighet meddelade på tisdagen att den ska utreda den beslutsprocess som låg bakom den dödliga räden mot Gaza-fartygen förra månaden.

"Statsrevisionen har bestämt sig för att undersöka olika aspekter som är kopplade till den turkiska flottiljen", skriver revisionschefen Micha Lindenstrauss i ett brev till det israeliska parlamentet, knesset.

Undersökningen kommer inte att belysa de handlingar som begicks av soldaterna som den 31 maj bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara och sköt ihjäl nio människor. I stället ska den fokusera på "regeringens beslutsprocess, underrättelseverksamheten och informationen", betonade Lindenstrauss. Han hänvisade till den kommission med två utländska observatörer som den israeliska regeringen utsett att utreda vad som hände ombord på Mavi Marmara.

ANNONS

Företrädare för den israeliska regeringen viftade dock bort den nya utredningen som en "rutinåtgärd".

-Statsrevisionen är givetvis en självständig myndighet vars jobb det är att utreda regeringsärenden och det här är ren rutin, sade en högt uppsatt regeringstjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

På tisdagen meddelade också FN att Israel gått med på att låta FN ta hand om den last som fanns ombord på Gazakonvojens fartyg. Världsorganisationen ska nu se till att lasten kommer Gazaborna till del.

I Gazakonvojen, vars syfte var att föra in förnödenheter och annat bistånd till Gazaremsan, deltog medborgare från fler än 35 länder, däribland elva svenskar.

ANNONS