Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Israel redo diskutera bosättningar

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger sig vara beredd att omedelbart diskutera framtiden för judiska bosättningar i de ockuperade områdena om palestinierna går med på att delta i direkta fredssamtal.

I CNN:s program Larry King Live fick Netanyahu på onsdagen frågan om han kan tänka sig att förlänga ett tio månader långt stopp för israeliska nybyggen efter det att moratoriet löper ut den 10 september. Netanyahu svarade att det är hög tid för palestinierna att sluta ställa villkor för samtalen.

-Låt oss i stället börja samtala, och en av de frågor som vi kommer att diskutera omedelbart är den om bosättningar, och det är vad jag föreslår att vi gör, säger Netanyahu.

Premiärministern intervjuades en dag efter mötet med USA:s president Barack Obama i Vita huset. Även då luftade den israeliska ledaren sin önskan om att på nytt starta direkta fredsförhandlingar med palestiniernas president Mahmud Abbas.

Direkta samtal mellan palestinier och Israel har inte förekommit sedan slutet av 2008. Samtalen sker i stället indirekt med USA:s Mellanösternsändebud George Mitchell som budbärare.

Palestinierna har valt att hålla Israel på en armlängds avstånd innan Netanyahu gör klart vilket slags palestinsk stat och hur stor han är beredd att gå med på.