Israel pressat till kort eldupphör

ANNONS
|

Massakern i FN-skolan i Gaza satte fart på den internationella diplomatin. Franske presidenten Nicolas Sarkozy bedriver skytteldiplomati i Mellanöstern - och kan med egyptisk hjälp lyckas pressa fram en vapenvila.

Samtidigt ökar kritiken mot Israel för den humanitära katastrofen i Gaza. Israel beslutade därför att upprätta en "humanitär korridor", tillfälligt eldupphör från klockan ett till fyra på eftermiddagen, för att ge civilbefolkningen lite andrum. Men hjälporganisationer är skeptiska.

- Det krävs en total vapenvila. Om Israels åtgärd bara syftar till att vinna mera tid för en fortsatt offensiv är vi inte intresserade. I så fall uppfyller den inte humanitära behov, bara militära, säger Michael Bailey på internationella biståndsorganisationen Oxfams kontor i Jerusalem.

ANNONS

Det tillfälliga eldupphöret i kombination med Sarkozys medling ger åtminstone lite hopp om vapenvila. Den franske presidenten har sytt ihop en plan tillsammans med Egyptens president Hosni Mubarak. Israel välkomnade i går förslaget - och Hamas avvisade det inte kategoriskt.

Även om en vapenvila är på gång, väntas striderna fortsätta tills alla detaljer är klara.

Alla världens ledare fördömer blodsutgjutelsen i Gaza, men bara den hyperaktive Sarkozy tar initiativ. Han har rest runt i regionen de senaste dagarna och pressat israeliska och arabiska ledare, en insats som nu kan börja ge resultat.

Internationella hjälporganisationer talar enhälligt om en mänsklig katastrof i Gaza, där krisen var akut redan före de senaste tolv dagarnas våldsamma israeliska offensiv. De är skeptiska till Israels aviserade tre timmar långa "humanitära korridorer".

- Vi vet inga detaljer än och vi är naturligtvis angelägna om varje förbättring för människorna i Gaza. Men ett tillfälligt bombstopp kan inte ersätta en vapenvila, säger Michael Bailey, talesman för Oxfam.

- En mänsklig korridor måste göra det möjligt för hjälpen att transporteras från gränsövergångarna i söder till det utsatta området i norr. Där är behoven störst, där är det mest förödelse och skadade. Om inte det fungerar, är korridoren helt irrelevant.

ANNONS

- Människorna i Gaza behöver lugn och ro för att kunna sova ut. De behöver mat och vatten. Och sjukhusen behöver mediciner och specialistläkare. Läkare väntar vid egyptiska gränsen men kan inte komma in, säger Bailey.

Också den israeliska gruppen Läkare för mänskliga rättigheter försöker hjälpa invånarna i Gaza. De samlar in pengar och begär att få föra in bistånd. Tidigare har de då och då kunnat skicka läkare och medicin till Gaza, men sedan den senaste krisen började är det helt stopp.

- En humanitär korridor, alltså bombstopp, är viktig. Men det är för lite och för sent. Nu måste vi låta skadade från Gaza komma till Israel, säger Hadas Ziv, generalsekreterare på Läkare för mänskliga rättigheter.

- Sjukhusen i Gaza arbetar under enormt tryck. De har inte plats och personal, de kan inte ta hand om alla patienter. Det räcker inte att föra dit medicin om det inte finns tillräckligt med läkare. Därför måste vi ge dem vård i Israel.

- Vår regering tror att det räcker att släppa in några lastbilar med förnödenheter för att förbättra Israels anseende. Men det här handlar inte om Israels image, det här är en mänsklig katastrof, säger hon.

Ett 30-tal palestinier dödades i Gaza i går. Därmed närmar sig den sammanlagda palestinska dödssiffran under kriget 700, av dem hälften civila. Tio israeler har dödats under striderna, av dem tre civila.

ANNONS

Frågor och svar

Närmar sig parterna i Gazakriget en vapenvila?

Hur kommer en vapenvila att se ut?

Hur snart kan det bli vapenvila?

Vem "vinner" kriget?

ANNONS