USA:s försvarsminister Mattis träffade Israels försvarsminister Avigdor Lieberman i Tel Aviv förra fredagen.
USA:s försvarsminister Mattis träffade Israels försvarsminister Avigdor Lieberman i Tel Aviv förra fredagen.

Israel ogillar USA:s saudiuppgörelse

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att han har betänkligheter kring den massiva vapenuppgörelse USA ingått med Saudiarabien. Han ser den som en del av en "galen" regional vapenkapplöpning.

ANNONS
|

- Jag känner mig inte till freds med någon vapenkapplöpning och det väldiga saudiska inköpet tillför med säkerhet inte mycket för vår sinnesfrid, säger han i en intervju för Israels arméradio.

Han tillägger att det inte bara gäller saudierna, utan också Förenade arabemiraten, Qatar och Iran.

- De skaffar sig allesammans vapen, säger han.

ANNONS

Premiärminister Benjamin Netanyahu avslöjade samma dag att USA har bidragit med tiotusentals miljoner dollar i extra försvarshjälp till Israel. Tillkännagivandet kom en dag efter president Donald Trumps besök.

Han sade inte över vilken tidsram stödet ska sträcka sig. Enligt ett avtal som slöts 2016 åtar sig USA att betala Israel 3,8 miljarder dollar årligen under tio års tid för att täcka Israels militärutgifter.

- För tre dagar sedan lade USA till ytterligare 75 miljoner dollar till ett stödpaket för (det israeliska) robotförsvarsprogrammet, sade Netanyahu vid en minnesceremoni över israeler som dödades i sjudagarskriget 1967.

TT-AFP

ANNONS