Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Israel kommer inte att förlänga mandatet för den internationella observatörsstyrkan Tiph i Hebron på den ockuperade Västbanken, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Israel kastar ut TIPH-observatörer

Israel kommer inte att förlänga mandatet för den internationella observatörsstyrkan TIPH i Hebron på den ockuperade Västbanken. Sverige är ett av sex deltagande länder.

"Vi kommer inte att tillåta närvaron av en internationell styrka som opererar mot oss", säger premiärminister Benjamin Netanyahu på måndagen i ett uttalande från den israeliska regeringens presstjänst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Styrkan består av 64 obeväpnade observatörer från Sverige, Norge, Danmark, Italien, Schweiz och Turkiet. Den leds av en norrman. TIPH står för Temporary International Presence in Hebron.

TIPH har varit i Hebron sedan 1997. Mandatet förlängs var sjätte månad och nästa förlängning skulle ske den 31 januari, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Under senare tid har ett par incidenter inträffat som fått israelerna att ilskna till. Enligt polisen filmades en TIPH-anställd när han vandaliserade en bosättares bil och en observatör har dessutom slagit ett barn till en bosättare.

Dessutom har Haaretz citerat en hemlig rapport från TIPH om israeliska överträdelser mot internationell rätt i Hebron.

TT har sökt det svenska utrikesdepartementet samt Folke Bernadotteakademin för att få information om svenskarna i TIPH.