Israeler håller en tyst minut för offren i fredagens attack i närheten av en synagoga i Jerusalem.
Israeler håller en tyst minut för offren i fredagens attack i närheten av en synagoga i Jerusalem. Bild: Tsafrir Abayov/AP/TT

Israel: Hårdare tag mot "terroristers familjer"

Israel utlovar hårdare tag efter de senaste dagarnas upptrappade våldsamheter. På söndagen sköts en påstått beväpnad palestinsk man till döds av israeliska vakter på Västbanken.

ANNONS
|

Sent på lördagen tillkännagav premiärminister Benjamin Netanyahu en rad "straffåtgärder" mot palestinierna.

Israels nya högerregering planerar bland annat att förstärka de judiska bosättningarna på ockuperade Västbanken i veckan, meddelar regeringen – dock utan att förklara vad det innebär i praktiken.

Landets säkerhetskabinett vill också göra det enklare för israeler att få tillstånd att bära vapen.

– När civila har vapen kan de försvara sig, sade ultranationalisten Itamar Ben-Gvir, minister för inrikes säkerhet, till reportrar utanför ett sjukhus i Jerusalem på lördagen.

Kan förlora id-kort

Det palestinska hälsodepartementet uppger att israeliska vakter på söndagen dödade en palestinier i närheten av en bosättning på Västbanken, Det är den senaste av en rad våldsamma händelser i området under de sista dagarna.

ANNONS

Familjemedlemmar till "terrorister som stöttar terrorism" kommer att få sin rätt till socialförsäkring indragen, meddelar kabinettet. Ett ministerråd ska dessutom diskutera ett förslag om att dra in deras israeliska id-kort.

De tillkännagivna åtgärderna är i linje med tidigare förslag från de ultrakonservativa politiker som ingår i Benjamin Netanyahus nya regering. Koalitionen beskrivs allmänt som den mest högerorienterade i Israels historia.

Regeringen ska också diskutera nya bosättningar. Enligt israeliska medier vill flera ministrar bygga ut de bosättningar som det internationella samfundet betraktar som illegala.

– Vi kommer inom kort att besluta om ytterligare steg för att stärka bosättningarna, så att "terroristerna" förstår att vi är här för att stanna, säger Netanyahu.

– Dessa "terrorister" vill slakta oss urskillningslöst, och därför måste vi alla förenas i vår outtröttliga kamp mot dem. Vi kommer att besegra dem.

Blinken på ingång

Det israeliska svaret kommer efter fredagens skjutning vid en synagoga i östra Jerusalem, då sju människor sköts till döds av en 21-årig palestinier. Hans hem har spärrats av och kommer enligt Netanyahu att rivas.

På lördagen skadades ytterligare två personer när en 13-årig palestinier öppnade eld nära Jerusalems gamla stadskärna. Tonåringen sköts i sin tur av förbipasserande civila med vapenlicens.

De två skjutningarna skedde i ljuset av torsdagens militära insats i ett flyktingläger i Jenin på Västbanken, då israelisk militär sköt tio palestinier till döds. På måndagen anländer USA:s utrikesminister Antony Blinken till Israel. Washington, liksom stora delar av omvärlden, har fördömt den senaste tidens upptrappade våldsamheter och uppmanat båda sidor i konflikten att besinna sig.

ANNONS
Sörjande under begravningen av ett israeliskt par som dödades i fredagens skjutning i östra Jerusalem.
Sörjande under begravningen av ett israeliskt par som dödades i fredagens skjutning i östra Jerusalem. Bild: Ariel Schalit/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS