Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amal al-Halabi, 57, med sonsonen Fares i knät och sonsonen Amro som visar upp en bild på sin pappa Mohammed el-Halabi, World Visions Gaza-chef som gripits av Israel.

Israel anklagar biståndsarbetare

Israel har väckt åtal mot en FN-anställd i Gazaremsan för att ha gynnat islamiströrelsen Hamas. Israel har också anklagat hjälparbetare i två frivilligorganisationer för att ha fört över stora penningbelopp till Hamas och dess väpnade gren.

Den 38-årige Ingenjören Wahid Borsh har arbetat för FN:s utvecklingsprogram UNDP sedan 2003. Den israeliska regeringen hävdar att han rekryterats av Hamas och uppmanats att inrikta sitt arbete för UNDP till att tjäna Hamas militära syften.

Israel anklagar honom också för att ha övertalat UNDP-arbetare att styra återuppbyggnaden av bostäder efter kriget i Gaza 2014 till områden där Hamas-medlemmar bodde efter påtryckningar från gruppen.

Borsh ska ha erkänt sig skyldig till en del av anklagelserna. UNDP ser allvarligt på anklagelserna och ska göra en egen granskning.

Förra veckan anklagade Israel USA-baserade frivilligorganisationen Word Vision Internationals chef i Gaza för att ha fört miljoner av biståndsmedel till Hamas och dess militära gren. Mohammed al-Halabi ska enligt underrättelsetjänsten Shin Bet ha fört över drygt 7 miljoner dollar (60 miljoner kronor) årligen till Hamas sedan 2010. World Vision ifrågasätter beloppen. Han anklagas också för att ha rekryterat en hjälparbetare i Rädda Barnen till att arbeta för Hamas.