Israels premiärminister Naftali Bennett.
Israels premiärminister Naftali Bennett. Bild: Emmanuel Dunand

Israel återinför krav på munskydd

Smittspridningen av covid-19 har börjat öka igen i Israel och landet återinför nu krav på munskydd, rapporterar Haaretz. Israel var tidiga att vaccinera stora delar av befolkningen och en andel av de som nu infekterats ska vara fullvaccinerade, uppger Wall Street Journal.

ANNONS
|

Efter en tid med låg smittspridning i landet återinför nu Israel obligatoriska krav på munskydd inomhus och rekommenderar munskydd vid större event utomhus. Detta efter att landet sett en ökad smittspridning igen. I torsdags rapporterades 227 nya fall av covid-19 i landet, uppger tidningen Haaretz.

– Deltavarianten sprids just nu snabbt runt om i världen. Tyvärr ser vi även en början på en spridning (av deltavarianten, reds.anm) i Israel, säger Israels premiärminister Naftali Bennett till The Jerusalem Post.

Israel som rivstartade vaccinationen mot covid-19 redan i december förra året kunde tidigt börja öppna upp samhället igen. Enligt Wall Street Journal ska ungefär hälften av de vuxna som blivit smittade av den nya deltavarianten vara fullvaccinerade med vaccinet från Pfizer.

ANNONS

Inte troligt med en fjärde våg

Trots den ökade smittspridningen i landet är antalet bekräftade smittade relativt få i en internationell jämförelse och landets hälsodepartement är optimistiska. Studier från till exempel Storbritannien visar att vaccinet förhindrar en stor ökning av svåra sjukdomsfall av deltavarianten.

Nachman Ash, samordnare för Israels pandemiåtgärder, säger till Haaretz att han inte är orolig över en fjärde smittspridningsvåg trots att man pratar om en dubblering av antalet bekräftade fall på bara några få dagar.

– Anledningen till att det är en dubblering är för att det är så få fall från början. Jag tror inte att vi kommer se en fjärde våg, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS