Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Korallön Norra Sentinel i Bengaliska viken där en ung amerikan dödades av urbefolkningen, som reagerar våldsamt på besök från omvärlden. Arkivbild.

Isolerad indisk folkgrupp dödade inkräktare

På den otillgängliga korallön Norra Sentinel i Bengaliska viken lever en liten isolerad urbefolkning som skyr kontakt med omvärlden. Amerikanen John Allen Chau tog sig olagligen dit nyligen – och dog i en skur av pilar.

Den 27-årige Chau hade lejt fiskare att ta honom till Norra Sentinel som ingår i ögruppen Andamanerna. I fredags paddlade han i kanot från fiskarnas båt in mot ön.

Så fort han satte sin fot på paradisön började pilar att regna över honom, enligt den indiska polisens version:

- Han attackerades med pilar men fortsatte att gå. Fiskarna såg hur öbor band ett rep runt hans hals och drog iväg med kroppen.

Fiskare gripna

Fiskarna återvände nästa dag och såg den döde på stranden. Myndigheterna rådgör med antropologer och andra experter om hur kroppen ska kunna hämtas.

Indisk polis har inlett en mordutredning mot "okända män". Dessutom har sex fiskare och ytterligare en person gripits.

I sociala medier har Chau beskrivit sig som äventyrare och upptäckare. Under de senaste åren har han besökt Indien flera gånger och utforskat många delar av södra Indien. Det framgår också av en reseblogg att högst på hans lista var att återvända till Andamanerna och Nikobarerna. Han var även religiöst intresserad.

Strängt reglerat

På Norra Sentinel lever de uppskattningsvis 150 sentineleserna – siffran är mycket osäker – utan kontakt med yttervärlden. Det är en av de sista jungfruliga utposterna på jorden. Strängt besöksförbud råder. Närmare än fem kilometer är olagligt att ta sig.

Förbudet är till dels för urbefolkningen, dels för att skydda besökare. Invånarna attackerar alla som kommer dit, vilket två fiskare fick erfara 2006. De hade förtöjt sin båt för att sova, då den slet sig och drev in till Norra Sentinel.

Fiskarna dödades direkt. När kustbevakningens helikopter försökte landa för att ta hand om kropparna möttes den av ett pilregn.