Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ismail Haniya ny ledare för Hamas

Ismail Haniya har valts till ny ledare för islamiströrelsen Hamas. Han efterträder Khalid Mishal, som lever i exil i Doha i Qatar och har lett organisationen i två år.

54-årige Haniya har tidigare varit Hamasledare i Gaza. Han ses som pragmatiker och tar över ledarskapet vid en tidpunkt då Hamas strävar efter att bryta sin internationella isolering.

Nyligen antog Hamas ett politiskt dokument med en något mjukare hållning till Israel. I dokumentet sägs att Hamas inte är emot judar på grund av deras religion utan emot Israel som ockupationsmakt.

Ny hållning sågas

Hamas förespråkar nu en palestinsk stat inom 1967 års gränser. Den extremare palestinska gruppen Islamiska jihad förkastar Hamas nya politiska hållning.

"Som partner till våra bröder i Hamas i kampen för frigörelse är vi oroade över dokumentet", heter det i ett uttalande av Islamiska jihads biträdande ledare Ziad al-Nakhala.

"Vi anser att denna eftergift skadar våra mål", säger han i uttalandet som är utlagt på gruppens webbsajt.

Egypten öppnade på lördagen delvis gränsövergången mot Gazaremsan vid staden Rafah. Den hålls öppen i tre dagar för att hundratals palestinier som är strandsatta i Egypten ska kunna ta sig hem, enligt ett uttalande från egyptiska myndigheter.

I behov av hjälp

Gränsövergången är öppen till och med måndag men bara för personer som vill passera från Egypten till Gaza, och inte i andra riktningen.

Gazaremsan har länge varit föremål för egyptiska och israeliska blockader. Alla gränsstationer utom Rafah kontrolleras av Israel. Liksom Israel har Egypten mestadels hållit passagerna stängda de senaste åren på grund av den spända relationen med den palestinska rörelsen Hamas, som styr Gazaremsan.

Gazas gränsmyndighet sade på lördagen att mer än 20 000 palestinier i Gaza är i desperat behov av att få lämna området av humanitära skäl för vård.