Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Islamiska Staten hyllar Trump

Terrororganisationen IS triumferar över USA:s nyvalde president. Hans antimuslimska propaganda under valkampanjen har ifrågasatts, men IS menar att dessa rasistiska utspel kommer hjälpa dem i sin rekryteringsprocess.

Det har snart gått en vecka sedan det amerikanska folket valde Trump till sin nya president. Något som väckt uppståndelse världen över - även bland IS-anhängare.

- Den här killen är en komplett galning. Hans fullkomliga hat mot muslimer kommer att göra vårt jobb mycket enklare eftersom vi kan rekrytera tusentals.

Så säger IS-toppbefälet Abu Omar Khorasani om Trump till Reuters. Han tror att den nya presidentens rasistiska uttalanden kan användas som ett propagandaverktyg för att rekrytera nya soldater till deras slagfält.

Utlyste total bannlysning för muslimer

Trump har i tidigare uttalanden lovat att besegra radikal islamisk terrorism "precis som vi vann det kalla kriget", och utlyste en total bannlysning för muslimer att ta sig in i landet. Något som han senare tonade ned till att att "enbart gälla muslimer från länder som har en historia av terrorism".

Även motståndare till IS-rörelsen menar att detta spelar terrorismen rätt i händerna.

- Han kan inte skilja mellan extremist och moderata islamistiska trender, och samtidigt förbiser han det faktum att hans extremism kommer att generera extremism i gengäld, säker den islamska prästen Muqtada al-Sadr i ett uttalande.

Varnar för attacker på hemmaplan

Amerikanska tjänstemän har tidigare varnat för att landet sannolikt står inför en högre risk för attacker, sedan IS uppmanar anhängare att lansera attacker på hemmaplan i stället för att gå sin kamp i Mellanöstern.

Trumps kontor har ännu inte kommenterat de militanta uttalandena, men enligt analytiker kommer hans antimuslimska kommentarer under valkampanjen vara tillräckligt för att driva på terroristernas propagandamaskin.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.