Islänningar som vaccinerat sig får certifikat att visa upp i andra länders gränskontroller. Än så länge finns det dock inga länder som godtar dem. Arkivbild från flygplatsen Keflavik.
Islänningar som vaccinerat sig får certifikat att visa upp i andra länders gränskontroller. Än så länge finns det dock inga länder som godtar dem. Arkivbild från flygplatsen Keflavik. Bild: Brynjar Gauti/AP/TT

Islänningar får "vaccinpass"

Island har börjat dela ut särskilda passhandlingar till medborgare som har vaccinerat sig mot coronaviruset, för att de ska få större möjligheter att resa utomlands.

Islänningar som har fått bägge vaccindoser – i dag är de drygt 4 800 till antalet – har rätt att få digitala certifikat. De beställs via hälsodepartementets hemsida.

Målet är att certifikaten ska kunna visas upp vid gränskontroller för att kringgå andra länders reserestriktioner. Än så länge har de isländska handlingarna dock inte fått något internationellt erkännande.

Island är inte med i EU, men del av Schengensamarbetet. Landet har för avsikt att låta EU-medborgare komma dit om de har motsvarande certifikat i framtiden.

Världshälsoorganisationen (WHO) förhåller sig skeptisk till att resehandlingar som dessa införs i detta tidiga vaccinationsskede.