President Donald Trump under sitt tal på CIA:s högkvarter i Langley i Virginia.
President Donald Trump under sitt tal på CIA:s högkvarter i Langley i Virginia.

Het kärleksförklaring från Trump till CIA

USA:s nye president Donald Trump har länge häftigt kritiserat USA:s underrättelse- och säkerhetsorgan – men en dag efter att han svurits in som president hävdar Trump att han "älskar" CIA. Men röster inifrån CIA är kallsinniga.

ANNONS
|

I ett tal på CIA:s högkvarter i Langley i Virginia tog Trump i rejält, och talade även om sig själv i tredje person, för att övertyga åhörarna om att han är en stark anhängare till dem.

- Det finns ingen som känner starkare för underrättelsesamfundet och CIA än Donald Trump, sade han.

För att betona hur viktigt han anser att CIA är pekade han på att besöket är hans första programpunkt på hans första hela dag som president.

ANNONS

Han har attackerat de 17 organen för att vara en del av etablissemanget i Washington, liksom för att de anklagat Ryssland för att genom dataintrång blanda sig i valkampanjen. Striden intensifierades än mer några dagar innan Trump svors in, sedan en rapport som påstår att Moskva kan ha information som är skadlig för honom hamnat i händerna på flera medier.

Skyller på medierna

Han skrev då på Twitter: "Underrättelseorganen skulle aldrig ha tillåtit den här falska nyheten att 'läcka' ut i det offentliga. Ett sista skott mot mig. Lever vi i Nazityskland?"

Vid besöket i Langley använde Trump mycket tid till att banka på de "ohederliga" medierna. De ligger också bakom den oriktiga rapporteringen om bråket med underrättelse- och säkerhetsorganen – medan det i själva verket inte finns någon som står lika mycket bakom underrättelseorganen som han själv, enligt Trump.

- Jag är med er ett tusen procent.

- Jag älskar er, jag respekterar er, fortsatte han.

ANNONS

Han fick varma applåder av åhörarna. Tv-kanalen CNN rapporterade att de i huvudsak bestod av CIA-anställda som frivilligt åkt in för att lyssna på sin lediga dag.

Charmoffensiv

Farhågor har luftats om att striden mellan den exekutiva makten och underrättelse- och säkerhetsorganen i förlängningen kan hota USA:s säkerhet.

Och enligt rösterna inifrån CIA före talet lär Trump få lägga på en riktigt het charmoffensiv för att värma upp de isiga relationerna.

- Det kommer att bli intressant att se hur många människor som kommer att lämna sina hus och hoppa in i sina bilar för att köra till högkvarteret på sin lediga dag för att få folkmassan att se större ut för någon som jämfört dem med nazister, sade en CIA-tjänsteman under villkor av anonymitet.

- Många människor undrar om vi kan tjäna under en president och nationell säkerhetsrådgivare som har uttryckt sådant förakt för underrättelsesamfundet, säger en annan erfaren CIA-medarbetare.

ANNONS

ANNONS