Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Skråmo från ett av de videoklipp som han lade upp på nätet för åtta månader sedan. Bild: Skärmbild
Michael Skråmo från ett av de videoklipp som han lade upp på nätet för åtta månader sedan. Bild: Skärmbild

IS-terrorist från Göteborg gripen i Syrien

Michael Skråmo från Göteborg anslöt sig till IS och reste till Syrien. Nu har han gripits av ett kurdiskt förband, uppger SVT.

Michael Skråmo ska ha bedrivit ett rekryteringsarbete för Islamiska Statens, IS, räkning både under tiden i Göteborg men även från Syrien. Därifrån ska han ha bedrivit och uppmanat till terrorattentat i Sverige.

Nu har han gripits i Baghouz i östra delen av landet, rapporterar SVT. Gripandet ska ha skett under måndagen och han ska vara vid liv enligt SVT:s uppgifter.

Nu ska Skråmo ha gripits i Syrien.. Bild: Skärmbild
Nu ska Skråmo ha gripits i Syrien.. Bild: Skärmbild

Sedan 2013 har IS, Islamiska Staten, slagits i inbördeskriget i Syrien som har pågått sedan 2011. I början av veckan rapporterade nyhetsbyrån AFP att hundratals misstänkta IS-anhängare och deras familjer lämnade Baghouz, deras sista fäste i landet.

Sedan december ska runt 50 000 personer lämnat området och AFP rapporterar att misstänkta jihadister har gömt sig bland de civila, i ett försök att fly obemärkt innan de slutliga striderna.

Har sju barn i Syrien

Flera medier, som SVT och GT, har rapporterat att Michael Skråmos fru dog i en granatattack kring årsskiftet. Han ska ha sju barn som också de finns i Syrien.

GT har tidigare pratat med en anhörig till Skråmo:

– Han lät hälsa att han hellre dör än överlämnar sig själv, har de sagt till tidningen.

– Vi bryr inte oss om honom. Han ska få betala för det han gjorde. Det enda vi bryr oss om är barnen. Barnen svälter och är sjuka. Det enda vi vill är att barnen ska få komma hem till Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.