Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IS-terrorcell sprängd i Tyskland

Tre misstänkta IS-terrorister har gripits i Tyskland, uppger Der Spiegel. Männen misstänks ha planerat en terroristattack i Düsseldorf. En fjärde man tillhörande cellen uppges ha gripits i Frankrike tidigare i år.

De tre männen greps i Tyskland under torsdagen, enligt uppgifter till Spiegel Online. Två av männen uppges ha rest från Syrien till Turkiet 2014 på uppdrag av terrorsekten den Islamiska staten. Förra året ska männen ha tagit sig via Balkan till Tyskland.

I Tyskland ska de två männen har slagit sig samman med andra syriska medborgare. 

Terrorplan: Självmordsbomber i Düsseldorf

Männen uppges ha planerat att utföra en terrorattack i Düsseldorf. Efter attacken skulle två självmordsbombare slå till vid Henrich Heine-allén i staden.

En av de gripna männen ska vara en sprängämnesexpert tillhörande den syriska terrorrörelsen al-Nusrafronten, även kallad Al-qaida syriska fraktion. Han greps i Frankrike och den franska underrättelsetjänsten ska efter det ha fått fram informationen om den aktiva IS-terrorcellen i Tyskland.

5000 från Europa har IS-radikaliserats

Enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Meizière har mellan 4500-5000 europeiska medborgare radikaliserats i Syrien och Irak i samband med att den så kallade Islamiska Staten – i arabvärlden känt som Daesh – vunnit terroitorier under de senaste åren.

– Omkring 810 av dessa är från Tyskland enbart, säger han enligt Spiegel Online.

Spiegels uppgifter om de gripna misstänkta terroristerna bekräftades senare under dagen av tyska åklagare, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Männen ska ha gripits i tre olika städer.

Enligt AP finns det inga indikationer på att männen hade kommit igång med konkreta terrorplaner. Männens planer uppges ha avslöjats efter att den fjärde medlemen av den misstänkta terrorcellen greps i Frankrike tidigare i år. 

Terrorhot mot EM

Flera rapportern om höjd säkerhets inför sommarens fotbolls-EM har förekommit den senaste tiden. Bland annat så har USA:s utrikesdepartement varnat sina medborgare för resor till Europa i sommar, bland annat för att det finns ett förhöjt hot om terrorattentat mot större event och folksamlingar.

Nu vill polischefen i Paris, Michel Cadot, av säkerhetsskäl stänga supporterområdet i den franska huvudstaden när det spelas EM-matcher i Paris. Tidigare har den förre franske presidenten, Niclas Sarkozy, sagt att alla EM:s supporterområden skulle stängas. Premiärminister Manuel Valls anser att de så kallade fanzones ska vara kvar, om det inte finns någon särskild hotbild mot dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.