IS tar på sig macheteattacken i Belgien

Två poliser attackerades med machete på lördagen i Charleroi, Belgien, av en man som skrek "Allahu Akbar" (Gud är större). Mannen skulle enligt belgisk media suttit häktad - men det fanns inte plats i häktet.

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen rapporterar internationella nyhetsbyrån Reutersatt IS,via sin nyhetsbyrå Amaq News,har tagit på sig dådet där en man gick till attack mot två kvinnliga poliser i Charleroi. Polisen utreder nu om det finns terrorkopplingar.

– Vi har blivit informerad av federala åklagare om att en utredning har påbörjats kring ett försök till terrormord, säger Belgiens premiärminister Charles Michel enligt France24.

Ingen information om angriparens identitet förmedlades under presskonferensen som hölls på söndagen där premiärministern mötte belgisk och internationell press.

Premiärministern sa dock på presskonferensen att det "verkar ännu en gång som att attacken har koppling till terrorism".

ANNONS

Gärningsmannen skulle suttit häktad - fanns inte plats

Enligt belgiska tidningen le Soir har mannen, vid 16.30-tiden svensk tid, blivit identifierad. Mannen var33 år gammal och boendei Belgien. Han var tidigare känd av polisen för allvarliga brott men inte för något terrorrelaterat. Mannen skulle ha suttit häktad för ett icke-angivet brott men var försatt på fri fot på grund av platsbrist, rapporterar tidningen.

Flera terrordåd i Belgien

Belgien har på senare tid drabbats av ett antal terrordåd och så sent som i morse så greps en annan macheteman i Liegei östra Belgien nära den tyska gränsen. Attacken mot poliserna skedde i Charleroi, sex mil söder om huvudstaden Bryssel som drabbades av terrordåd tidigare under året. Självmordsbombare slog till mot en flygplats i Bryssel och på entunnelbanestation 22 mars, 32 personer dog i attacken. Även då tog IS på sig dådet.

Attacken på lördagenska ha inträffat i centrala Charleroi utanför en polisstation. Två poliser, båda kvinnor, ska ha blivit nedstuckna innan en tredjepolisskötangriparen. 16 skottavlossadesutav den tredje polisen mot angriparen,rapporterar HLN, men gärningsmannen var trots det vid liv när han fördes till sjukhus. Han avled senare av sina skador,rapporterar RTBF.

ANNONS