Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En stillbild från ett videoinslag där IS talesperson Abu Muhammad al-Adnani sägs medverka. Arkivbild.

IS:s propagandachef uppges ha dödats

Islamiska statens främsta språkrör och chef för externa operationer Abu Muhammad al-Adnani har dödats i staden Aleppo i Syrien, uppger terrorrörelsen i ett uttalande som återges av propagandaorganet Amaq.

Han ses som en av de sista kvarvarande grundarna av IS, som också går under beteckningarna Isil och Daesh, tillsammans med rörelsens självutnämnde kalif Abu Bakr al-Baghdadi. Han uppfattas också som en av rörelsens mest synliga företrädare utåt.

En amerikansk företrädare säger att den USA-ledda koalitionen haft den höge IS-ledaren som måltavla i norra Syrien.

En måltavla

- Koalitionsstyrkor genomförde ett flyganfall i al-Bab, Syrien, med den höge ledaren som mål, säger företrädaren som inte vill framträda med namn.

Hisham al-Hashimi, en säkerhetsanalytiker som är rådgivare åt den irakiska regeringen, säger att al-Adnani skadades den 17 augusti vid koalitionens anfall nära al-Rai i norra Aleppo, där IS stred mot syriska rebeller stödda av USA och Turkiet.

Området runt Aleppo är av särskild betydelse för IS eftersom Dabiq ligger där. Enligt en islamisk profetia ska den sista striden mellan muslimer och otrogna utkämpas där.

I januari uppgav Irak att al-Adnani hade blivit skadad i ett flyganfall i den västliga provinsen Anbar och sedan flyttat norrut mot Mosul, IS:s "huvudstad" i Irak.

Utlovar hämnd

Amaq uppgav inte hur al-Adnani, född Taha Subhi Falahai i den syriska provinsen Idlib, dödades.

Det skedde "när han övervakade insatser för att slå tillbaka en militäroffensiv mot Aleppo", enligt Amaq.

Enligt uttalandet dog han efter "en lång resa krönt av uppoffring". I uttalandet utlovas också "hämnd" från "en ny generation som fötts in i Islamiska staten".

IS har upprepade gånger uppmanat sina anhängare att döda "otrogna". I september 2014 uppmanade al-Adnani anhängarna att använda stenar, knivar och fordon i sina attacker.