Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kazankatedralen. Bild: Wikimedia Commons
Kazankatedralen. Bild: Wikimedia Commons

IS planerade terrorattack i Ryssland

Den amerikanska underrättelsemyndigheten CIA hjälpte till att stoppa en planerad terrorattack mot en katedral i St Petersburg i går. Det skriver BBC. Sju personer, samtliga medlemmar i IS, kunde gripas.

Den var under lördagen som sju personer greps i den ryska staden St Petersburg, skriver brittiska BBC. Personerna ska enligt tv-kanalen ha varit medlemmar av Islamiska staten (IS) och innehaft stora mängder explosiva ämnen, vapen och extremistisk litteratur.

Deras mål ska ha varit att utföra en självmordsattack mot Kazan-katedralen, en av St Petersburgs största landmärken, samt andra platser runt om i staden. Det uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Nyheten framkom enligt BBC genom beskrivningar av ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin, som publicerats i ryska medier. Vladimir Putin ska personligen ha tackat Donald Trump för den amerikanska myndighetens hjälp.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders bekräftar på Twitter att Donald Trump och Vladimir Putin har talats vid under dagen och lovar mer information inom kort.

Vid halv tio-tiden på söndagen svensk tid släppte Vita huset information om den amerikanska presidentens samtal med Vladimir Putin.

Enligt pressmeddelandet från Vita huset ringde Vladimir Putin upp Donald Trump för att tacka för den amerikanska informationen som möjliggjorde det för ryska myndigheter att gripa personerna som planerat att genomföra terrorattacken mot Kazan-katedralen.

Donald Trump ska ha svarat Vladimir Putin att han var nöjd över att amerikanska myndigheter hade kunnat rädda flertalet människors liv och underströk för den ryska presidenten vikten av ett informationssamarbete för att kunna ta fast terrorister oavsett var i världen de agerade.

Vita huset avslutar pressmeddelandet med att Putin ska ha gett ett extra tack till CIA och myndighetschefen Mike Pompeo. Information som Donald Trump ska ha vidarebefordrat till Mike Pompeo.

En explosion i St Petersburgs tunnelbana dödade 14 personer och skadade omkring 50 den 3:e april i år. Dådet utfördes av en självmordsbombare ombord på ett tåg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.